• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy

Reakcji
0
Cze ludzie

Buduję kolumny na głośnikach byłej tesli

wysokotonowiec, średniotonowiec i 2x niskotonowiec wszystkie są 8 omowe.

wysoko, średnio i nisko chcę podłączyć pod jedna zwrotnicę trójdrożną 8 omową. oczywiście wszystkie głośniki oddzielone osobnymi komorami, głośnik niskotonowy będzie siedział w 30 l zmknięty szczelnie. A drugi niskotonowiec też w zamkniętej obudowie 30l ale podłączony do zwrotnicy jednodrożnej 8 omowej która jest dostępna w ofercie www.stx.pl.
zwrotnicę trójdrożną kupiłem w sklepie jest to zwrotnica 12 db/okt.
to wszystko będzie w całości w jednej kolumnie.
Powiedzcie jak to widzicie czy to będzie grało lub podajcie jaką inną koncepcję.
Zwrotnice kupne bo nie mam pojęcia o ich budowaniu.
Wiecie chciałem co innego zbudować co ma potężny bass !!!!!!!!!!

moze bys napisal, co to za przetworniki?! nikt tu nie jest jasnowidzem:\
widze, ze masz zamiar stworzyc malego potwora, czym chcesz to zasilic, to tez ma znaczenie. po co wkladac basy w osobne komory, jesli to ma byc klasyczne 3way? i kombinujesz cos ze zwrotnica, tez nie wiem co bo nie wiele napisales konkretoow...
basy odetnij ze wspoolnej zwrotnicy, chyba ze planujesz cos w sylu 3.5way;)
pomijam juz pomysl budowania trzech droog, gdy nie masz zielonego pojecia chociazby o "Zwrotnice kupne bo nie mam pojęcia o ich budowaniu".
pozdrawiam

hehe, Daniel byl szybszy:)

prosze bardzo

zawartość na jedna kolumnę

wysokotonowiec arv 104-04-8 szt 1
średniotonowiec arp 150-00-8 szt 1
niskotonowiec arn 226-05-8 szt 2

wzmak około 2x 80 W 8 omowy

Pomysł chybiony,całość kształtuje sie na 8ohm a niskie 2x8ohm co w rezultacie da albo 4 albo 16 ohm.Opcja z dwoma zwrotkami też nie ciekawa,nie będą sie pokrywały z charakterystyką,tłumieniem,przesunięciem fazowym itd.Najlepiej wywal jednego niskiego i zrób 3d bo jak to zapniesz tak jak planujesz to bedziesz musial estradówką to zasilić a brzmienie bedzie co najmniej zastanawiające...Ogólnie pomysł chybiony,lepiej sie w takie wynalazki nie pchać.
PZDR

moja koncepcja, zrób 3 way kolumny 8 ochmowe z jednym na kolumne niskotonowcem, anr226 niejest za efektywny i niewiadomo jak to bedzie z całością pasma bo to wkoncu 3 way na zwrotce ze sklepu heh ale licz na szęście, pozostałe 2 arn226 połącz równolegle w jakiejś obudowie 50 litrów i podepnij pod wzmaka z odcietym sygnałem (zrób subwofer) ;)

może ciekawie zagrać, nawet niezły pomysł na kolumnę, ja bym zrobił dwa basy w jednej komorze, ale Bass Reflex! Możesz podłączyć je tylko na 4 omy albo na 16, ale nie spotkałem się jeszcze z tak podłączanymi głośnikami, mogą zagrać strasznie cicho, albo po prostu wzmacniacz nie obsłuży i będą przestery ehh...

Proponowałbym połączyć te TVMy niskotonowe narazie bez zwrotki w jednej komorze , z bassreflexem, qrwa to bedzie grać zajebiście, sam mam po dwa basy w jednej kolumnie, ale 16,5cm, i jest miodzio, a to co ty robisz to faktycznie potwory,

Jeśli chodzi o wysokie tony to www.empire.com.pl proponuje gotowe zwrotnice dopasowane do Twojego głośnika, sam jakieś 30minut temu zamówiłem arv104, ale wersje 4omową, i będę robił taką zwrotnicę, do kupnej bym nie podłączał bo szkoda by mi było uszkodzić, tymbardziej jeśli chodzi o wysokie tony tvm[podobno podatne na zjaranie cewki]

Co do średnich, jeśli niemasz pojęcia o budowaniu zwrotek, najlepiej będzie jak podłączysz tymczasowo do kupnej, tutaj praktycznie brak prawdopodobienstwa uszkodzenia źle dobraną zwrotnicą.

Z czasem będziesz się musiał zgadać na pomiary głośników i dobranie najlepszej zwrotki do nich[sam będę tak robił jak wpadnie troche sianka;] ]

pozdro i powodzenia, oczywiście daj znaka jak idzie

[ Dodano: 2004-09-13, 16:36 ]
Ogólnie pomysł chybiony,lepiej sie w takie wynalazki nie pchać.

Eeee, czemu, jakby to dobrze zestroić, to przecież może wyjść coś zajebistego, a może rzeczywiście nie pchać się w drugi bas 22,6cm? wiadomo że każdy głodny basu, i pewnie będzie go więcej przy dwóch 22,6cm ale nie wiadomo jak wtedy będzie z jakością,

mimo wszytsko przy dobrym zestrojeniu czuję coś naprawdę zajebistego,

[ Dodano: 2004-09-13, 16:38 ]
pozostałe 2 arn226 połącz równolegle w jakiejś obudowie 50 litrów

Dobrze gada, zrób woofer band pass z odzysku, tylko ostrzegnij sąsiadów, oczywiście możesz poczekać z tym wooferem, ale to już naprawdę będzie miało powera

gdyby te niskotonowe były po 4 ohm było by dużo łatwiej;)
lepiej teraz już na niskie tony jeden przetwornik tylko dać, a z drugiego ładnego suba zrobić.
pzdr

słuchajcie

jak dokupie jeszcze dwa arn 226 - 05-4 połącze je szeregowo w jednej komorze 60 l zmkniętej i podłącze je pod zwrotke subwoferową 8 omową i zbije to razem z 3 drożnym zestawem który wczesniej mi doradziliście i podłącze to pod osobny wzmak. co wy nato?????

niooo do razu inaczej:)

[ Dodano: 2004-09-13, 17:09 ]
ja mam 3 way z dwoma przetwornikami na sekcję niskotonową -zobacz sobie może o coś takiego Ci chodzi;)
hehe pozdro

Długi widziałem twoje potwory są fajowe

ale ja mam zamiar dać 3 niskotonowe do jednej budy
jeden 8 omowy pod zwrotke z resztą czyli wyskim i średnim, a dwa 4 omowe szeregowo do osobnej zwrotki subwoferowej i osobny kanał w wzmaku.

dobrze kombinujesz, ale to już będzie sąsiednie domy przestawiać, a podłogówka będzie miała chyba z półtora metra

Co do zwrotnicy, to powinno zainteresować http://www.empire.com.pl/eass200.htm, zauważ że to Twoj zestaw, tylko bez jednego niskotonowca, mógłbyś zadzwonić do empire audio, na pewno byś się dogadał i dostałbyś osobno taką zwrotnicę, ale tak czy inaczej trzy niskotonowce 22cm, masakra... Zamów jeszcze jakiś mały zamrażalnik do chłodzenia wzmaka;]

pozdro

[ Dodano: 2004-09-13, 18:21 ]
http://www.empire.com.pl/eass200.htm <<< poprawiuem link

czesc, robisz kolumny 3d i nie specjalnie chcesz robic zwrotke, tylkokupic, teztak zrobilem, tez mam 2xarn226 ale jak lubisz niski bas to nie bedziesz zadowolony z tych glosnikow, stonowczo odradzam ich wszystkim, wiec tobie tez, za 100zl mozesz prawie miec tonsila20/80/2 bo magnes w glosniku 22cm jak jest 82mm:) hehe dobre tak jak w arn150, no moze sie czepiam, ale to troche malenstwo, jaod siebie polecam cos 2d na poczatek a jak koniecznie chcesz 3d to lepiej kup basowy lepszy. ale to moje malenkie zdanie
pozdrawiam

Wszystko ładnie ,pięknie,domy mozna przestawiać tylko czym to napędzić?Masz odpowiedni wzmak?Tutaj i 2x100W nie będzie zbyt dużo.No i kwestia strojenia,głowe dam że te trzy niskie skutecznie przyćmią reszte pasma.Wątpie czy to sie nada do normalnego użytku.
No ale to moje zdanie.
PZDR

eee, jak ma już przetworniki, to nadal utrzymuje swoje zdanie, ale nie kupuj trzeciego glosnika, zrob jak mowilem, postaraj sie skolować ta zwrotke od empire, a z pozostale glosniki zostaw na woofer w przyszlosci, na fakcie 2x80 moze tego nie napedzic, jak mowi umberto a do trzech przetwornikow na kolumne bedzie idealny, tak samo zwrotka na 8ohm, wszystko sie pokrywa, ja bym tak zrobił, ale jak jeden basowiec, to w osobnej komorze, oddzielony od sredniego i wysokiego,

pozdrawiam

A ja wam mówie że Gruby sie sparzy na tej konstrukcji,takie cos nie ma prawa w miare ładnie zagrać,tylko jeden niski i 3d,mała efektywność dołu ale można charakterystyke tłumnikami poprawić na górze i środku ale to zaowocuje zapotrzebowaniem na moc.
PZDR

umberto co ty pleciesz ?? co ma tłumik do mocy.... fakt ta tesla niejest zbyt glośna ale moze niektórzy wyrośli z głośnego słuchania muzyki ?? ja naprzykłac słucham coraz ciszej, na coraz mniejszych głośnikach.... i z coraz większą jakościa.... eliminuje z toru audio coraz to nowe uządzenia.... niedługo zostanie mi końcówka mocy bez potencjometru.... bo tylko to chyba jeszcze moge wyeliminować....

sound wave, jeszcze kable mozna wyrzucic z toru ;) a sygnałdrogą radiową ... tylko wtedy dodatkowe układy które chyba drożej od zwyklęgo kabelka będą kosztowac ;))

a ja tam zostaje dalej przy wersji 2 kolumny z jednym niskotonowcem, twója koncepcja dwóch 4 ochmowców niejest zla ale jak zawsze połączenie szeregowe niesie swoje minusy, jakos nie przepadam za takim łączeniem głośników, pozatym poco komu 3 niskotonowce w kolumnie , pozatym najlepiej do głosnika który bedzie robił za subwofer podłączyc filtra aktywny, nic pasywny, to o wiele lepiej opłacalne akustycznie ale wtedy bys musiał doprowadzac i zasilanie i sygnał na kolumny wiec tak sie nieda,
do tego dochodzi wzmak porzadny na te twoje dwie kolumny to aż 3 głośnik wiec 100W to jest praktycznie nic raczej min 150 rms

mówie najlepiej po jednym niskotonowcu , wtedy masz mniejszy problem z dobrtaniem wzmaka, subwofer na pozostałych dwóch zrobisz potem jak ci kasy przybędzie i do tego suba wzmacniacz, bedziesz miał regulacje mocy basu w stosunku do kolumn wiec to jest wielki plus np przy filmach, no i niemusisz wydawac kasy na kolejne dwa arny które sa tu praktycznie i teoretycznie zbędne !

Dzieki chłopaki z różne opinie, chyba zostane tak jak mówi większość przy 3 drożnej wersji i osobny subwofer z dwóch niskich. Powiedzcie co myślicie o zastosowaniu dwóch arn w obudowie band-pass, a głośniki połączone isobaric., Jeżeli dobrze to widzicie to podajcie mi ile mają wynosić komory, jakieś litraże i długości basrefleksów oraz średnice. Dzięki, poprostu mam problemy z zainstalowaniem winisd pro.

to poszukaj bass boxa albo innego symualatora o ktorym jest napisane na stronie głownej tu nikt za nikogo nie liczy niczego :)

Powrót