• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Gabry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Cześć. Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania sobie 2 kolumn trójdrożnych;) Mam odnośnie tego kilka pytań ;] Dodam jeszcze ze się mało znam

1. Czym się różni Wat RMS od Wat Max.
2. Jakiej mocy powinny być głośniki średnio tonowe i wysokotonowe przy 80 W niksotonowym?
3. Czym sugerować się przy wyborze głośników
4. Zaproponujcie mi kilka głośniczków (Mam 300 zł na 3 głośniki)
5. Jaka powinna być moc wzmacniacza? Przy tych głosnikach

Jak cuś mi się przypomni to dopiszę.

Z góry Dzięki za Odpowiedzi...a i zrozumcie Wy też kiedys takich rzeczy nie wiedzieliście

Re: Pomocy

Gabry napisał:
Cześć. Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania sobie 2 kolumn trójdrożnych;) Mam odnośnie tego kilka pytań ;] Dodam jeszcze ze się mało znam

1. Czym się różni Wat RMS od Wat Max.
2. Jakiej mocy powinny być głośniki średnio tonowe i wysokotonowe przy 80 W niksotonowym?

Jak cuś mi się przypomni to dopiszę.

Z góry Dzięki za Odpowiedzi...a i zrozumcie Wy też kiedys takich rzeczy nie wiedzieliście

Dlaczego go tak zniechęcacie :]
Niech zrobi 3way , jak mu nie wyjdzie to strat mało, zawsze można coś poprawić a na błędach człowiek się uczy.

Co do pytań:
1 - rms to prwdziwa moc maxymalna jaką możesz dostarczyć do głośnika, a na moc muzyczną nawet nie patrze bo mi nic nie mówi.
2 - w kolimnach 3 drożnych moc rozchodzi się w następujący sposób: około 55% na bass 30% na średnie 15% na wysokie
3 - ceną a potem parametrami
4 - trudny wybór
5 - od 30w do 100w

Tu masz do poczytania http://www.audiomania.info/infopage.php?id=3&PHPSESSID=4ed007909da181d15a4ab5c7620b558e

1 - rms to prwdziwa moc maxymalna jaką możesz dostarczyć do głośnika, a na moc muzyczną nawet nie patrze bo mi nic nie mówi.
no niezupełnie...
moc rms to taka jaką podaje producent po pomiarach - nie oznacza to że nie możemy
podać większej mocy na głośnik - tym bardziej że muzyka ma charakter impulsowy,
można pójść jeszcze dalej ,ale dla początkującego powiem aby nie patrzył na moc
muzyczną, najlepiej wogóle na moc bo i tak pewnie nie będzie zasilał stereo mocą
większą niż 2x100W...
Najważniejszy jest zdrowy rozsądek...
o 3way to nawet nie myśl ;]
najlepiej zanim kupisz głośnik zasięgnij opinii na forum, najlepiej używając wyszukiwarki - Ty dostaniesz odpowiedź odrazu i nie sprawisz przy tym innym
kłopotu zaśmiecając forum po raz n-ty takim samym pytaniem...
powiedz jeszcze jaki masz pokój, jakiej muzy sluchasz ,jakiego masz wzmaka itp
tak jak napisałem wyżej - moc nie jest parametrem krytycznym...
można mieć kolumny 100w i przy 200w wzmacniaczu nic im się nie stanie,
za to uszkodzi je wzmacniacz posiadający np 20w...
najważniejszym parametrem jest tu zdrowy rozsądek...

Powrót