• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam
mam Pytanie jaka obudowa do zamiennik TONSIL GDN 25 /80 /60 /40 średnica 25cm 8ohm znaczy ile ma mieć litrów
chce żeby to byłą Obudowa bass-reflex (vented) wiem ze to może nie najlepszy głośnik ale na początek powinien być dobry

Pozdrawiam

Załączniki

• sistek_25cm_129.jpg
    sistek_25cm_129.jpg
    6 KB · Wyświetleń: 0
thomson_1990 napisał:
wiem ze to może nie najlepszy głośnik ale na początek powinien być dobry

Dupa dupa i jeszcze raz dupa! Zamienniki nigdy nie będą dobre, zwłaszcza na początek bo to tylko wywalenie pieniędzy w błoto! To po pierwsze. Po drugie te głośniki nie mają parametrów które są potrzebne do obliczenia skrzyni (TS) Jeśli się tylko nad tym zastanawiasz-odradzam. Jeśli kupiłeś-gratuluje wtopienia. Nie lepiej kupić na przykład ARN226 czy jakiegoś STX-a? I jeszcze jedno pytanie. Ile za to dałeś?

primo - nie pisz wiecej takich tematow bo wyladuje zapewne w koszu...
secundo - ...kolega wyzej mnie wyreczyl... ;)

Przykro nam, ale ten głośnik nie nadaje się do niczego (oprócz wyciągania kasy od osób, które się mniej znają). Możesz go - wyrzucić, oddać, sprzedać, zostawić w piwnicy aż coś wymyślisz. Jeśli jednak upierasz się (np. już go kupiłeś) to zaaplikuj go w jakieś 35 litrów i albo robisz zamkniętą solidnie wytłumioną, albo dajesz BR np. 8cm średnicy a długość dopasowujesz na słuch - tak aby dla Ciebie najlepiej grał (i pewnie dziwnym trafem wyjdzie strojenie na ~70-80Hz, bo wtedy "czuć że gra bas"... kick bas :) ).

Temat zamykam, nie ma nad czym się rozwodzić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót