• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomysł na niedrogie, nieduże monitory.

Reakcji
1
Zakładam temat na razie w celu rozpoznania tematu. A jak by powstał jakiś ciekawy pomysł to zrobieniu jakiegoś niedrogiego projektu na XT25TG. Głośniki leżą na razie niewykorzystane na półce. Może ktoś ma te głośniki i jakiś dobry pomysł na nisko - średniotonowe głośnik? Pomiary, zwrotnice ja zrobię i udostępnię, czyli inni też mogą skorzystać z pomysłu. Myślę trochę o jakiś niedużych monitorach na np 15cm głośniku. Jestem otwarty na wszystkie pomysły. Celem m.in. będzie uzyskanie jak najczystszego i szczegółowego dźwięku.

Mogę na jakiś czas udostępnić magnezowego Excela W12. W 5 litrach BR f3 ma na 50Hz, więc myślę, że spoko. Ewentualnie Aurum Cantus AC130Mk2 (to w sumie bardziej 15-stka niż 13-stka), ale to zależy od tego czy potencjalny kupiec zdecyduje się je kupić - info mam dostać na dniach.

XT25TG chetnie i czesto uzywany jest w projektach glosnikow ze zwrotnica pierwszego rzedu. Moze warto pojsc w te strone.

Można jeszcze pomyśleć o STX 15 AWX - 137zł to chyba nie tak źle, a może zbiera niezłe recenzje.

Hmm... od dłuższego czasu leżą w szufladzie HDS 134 NOMEX, postanowiłem je sprzedać, ale do pomiarów mogę udostępnić.

O..., nie spodziewałem się aż takiego odzewu:)
Wielkie dzięki za propozycje, ale wolałbym nie pożyczać głośników, zawsze mogą się uszkodzić w transporcie.
Chciałbym, żeby projekt był w miarę innowacyjny, żeby wniósł coś nowego (czy to pod kontem głośnika, jakaś TL-ka na niedużym głośniku -tutaj byłaby potrzebna wiedza też innych osób).

Mogę na jakiś czas udostępnić magnezowego Excela W12.
W12 spełnia całkowicie kryteria, ale jest za drogi i nie wiele osób by skorzystało.

Hmm... od dłuższego czasu leżą w szufladzie HDS 134 NOMEX, postanowiłem je sprzedać, ale do pomiarów mogę udostępnić.
HDS134 - dobre są te głośniki nomexowe, ale HDS164 mam i dla mnie nie była by to nowość.

XT25TG chetnie i czesto uzywany jest w projektach glosnikow ze zwrotnica pierwszego rzedu. Moze warto pojsc w te strone.

Właśnie wydaje mi się to trafną uwagą. Muszę tylko wcześniej przetestować obudowy, żeby wybrać tą która w jak najmniejszym stopniu "zafaluje" pasmo XT.

Na razie można obrać kierunek I rzędu dla XT i obudowa TL dla jakiegoś niedużego niskośreniaka - co myślicie?

---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post o 19:42 ----------

Dobre i niedrogie to tylko Fountek FW146 albo Dayton RS150.

Wydają się te głośniki być ciekawą propozycją. Aluminiowe n.ś. głośniki chyba bardziej spełniają moje kryteria co do dźwięku.

Ostatnia edycja:
Na razie można obrać kierunek I rzędu dla XT

Trzeba sie zdecydowac na jakie kroki chcemy sie zgodzic. Jesli projekt ma wykorzystywac filtry 1 rzedu, a my chcemy z tego wyssac wszystko co dobre, to trzeba zrobic wyrownanie czasowe ( pochylenie scianki wypada najbardziej estetycznie ) oraz uzyc midwoofera, ktory bedzie sie do tego nadawal. Tutaj na polu zostaja tylko polipropyleny oraz papier z domieszka tlumiaca. Mysle, ze rowniez glosniki typu AWX tez by sie nadaly. Generalnie glosnik musi miec rowne pasmo, bez poteznych breakow membrany. Da sie i takie ogarnac, ale trzeba isc na spore kompromisy, oraz stosowac odchylenia midwoofera na osi do nawet 30 stopni inne cuda na kiju w celu eliminacji dzwona membrany.

Ale one nie maja nic wspolnego ze szczegolowoscia oraz czystoscia dzwieku :)
Na razie można obrać kierunek I rzędu dla XT i obudowa TL dla jakiegoś niedużego niskośreniaka - co myślicie?
Bez zwrotnicy szeregowej oraz jakiegos sredniotonowca ciagnacego do 3,5-4Khz - nieosiagalne. Mozesz sprobowac fw146 ale jest duza szansa, ze tego nie zgrasz.

Da sie i takie ogarnac, ale trzeba isc na spore kompromisy, oraz stosowac odchylenia midwoofera na osi do nawet 30 stopni inne cuda na kiju w celu eliminacji dzwona membrany.

Za wszelką cenę bym tez nie pchał się w I rząd. Obawiam się też wytrzymałości mocowej wysokotonowca na niskim rzędzie. Bo zależy mi też na tym, żeby można było dobrze wysterować głośniki.

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy spełnia kryteria finansowe, ale powiewem świeżości i do tego ciekawym głośnikiem może być coś z serii Wavecor'a WF152BDXX - tutaj do wyboru opcja z membraną z prasowanej celulozy wzmocnionej włóknem Nomex lub suszonej i powlekanej celulozy. Bardziej ciekawa wydaje mi się ta pierwsza opcja. Więcej informacji na stronie akustyka o tych głośnikach. Według mnie najciekawszy WF152BD02.

Powrót