• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poprawna obudowa od gdn 30/120/1

Reakcji
0
Witam jestem w trakcie budowy subwoofera na głośniku gdn 30/120/1 i chciałbym się was poradzic co do obudowy a dokładnie tylnej ścianki.A wiec chce dac w górnej tylnej czesci w wewnątrz obudowy wybrzuszenie na panel o głębokości 9cm szerokosci i wysokosci 26cm.Tak jak na foto:
http://imageshack.us/photo/my-images/828/subwooferwymiary.png/
I moje pytanie czy nie będzie to przeszkadzac głośnikowi , nie będzie innego dzwięku , mulenia lub cos w tym stylu?

A uwzględniłeś odjęcie objętości tego "wybrzuszenia" licząc litraż suba?

Ostatnia edycja:
Kolego byle głośnik będzie miał swój litraż, jeżeli to jest projekt obudowy to uwzględnij sobie wzmocnienia!

Tak wszystko jest uwzględnione.Czyli kształt tylnej ściany nie ma znaczenia i nie wpływa to na dzwięk tak?

Aha to daje panel tak jak na foto.A co do wytłumienia to chce dac cieńka warstwe na tylna ściankę i czy wytłumienie też czemu odliczyc od litrażu obudowy?

Z tego co wyczytałem to do obudowy 72l netto powinien byc bass reflex o srednicy 100mm tylko nie wiem czy to wewnetrzna czy zewnetrzna śr.? i długa na 18cm ten w aukcji jest trochę dłuższy ale go utnę do 18cm.

Przy jednym tunelu 100 mm słychać przepływ powietrza przy większej mocy. Proponuję zwiększyć lub tak jak sugeruje Paweł S. 2x

Przy jednym tunelu 100 mm słychać przepływ powietrza przy większej mocy. Proponuję zwiększyć lub tak jak sugeruje Paweł S. 2x

ale te tunele nie ida rownolegle a szeregowo!
obustronne wyprofilowanie tunelu skutecznie go ucisza

jezeli u ciebie slychac swisty to proponuje go wyprofilowac a bedzie cisza ;)

Powrót