• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

poprawy zwrotki

Reakcji
412
ej mam do was pytanie jesli zwrotka byla zrobiona na wysokotonowy 8 ohm i srednioniskotonowy tez 8 ohm i zmienilem plany i dalem dwa srednioniskotoowe i otrzymalem 4 ohm to teraz mam 4 ohm srednionisko i 8 wysoko i teraz co mam zmienic w zwrotce?? ktore czesci...?? pokazuje zwrotke przed zmiana a wy napiszcie jakie fartosci teoretycznie powinny miec po zmianie...?? cewka 2 razy mniejsza a kondensator 2 razy wiekszy ale ktora cewka i ktory kondensator bo program mi mowi ze cewka powinna byc zmieniona w wysokotonowym a kondensator w sednio nisko ... zwrotka wyglada tak:
i powiedzcie jakie wartosci powinny miec teoretycznie L1 L2 C1 C2 i tylko tyle... (bo program mowi ze cewka przy wysoko a kond przy nisko... wy powiedzieliscie mi wczesniej ze i kon i cewka przy nisko...)(sprawdzam czy wszystko jest ok bo spalily mi sie wysokotonowe...:/)

[ Dodano: 2007-02-25, 19:33 ]
pytam jakie wartosci powinny byc po daniu glosnika (tak jakby) 4 ohm bo to juz nie problem bo ja nie karze ani nic bo nie trzeba robic tu pomiarow... zmieniajac glosnik z 8 na 4 ohm trzeba zmienic ccewke na 2 razy mniejsza a kondensator na 2 razy wiekszy ale ktora cewka i ktory kond?? biorac pod uwage te dane co sa... czyli majac te dane L1 L2 C1 C2 podajcie mi po zmianie...

Załączniki

• zwrotka_2_x_ax__aj_108.gif
    zwrotka_2_x_ax__aj_108.gif
    7.3 KB · Wyświetleń: 0
L2 ma byc ok 0,4mH
C2 20-22uF
Elementy dla wysokotonowca bez zmian bo przeciez glosnik sie nie zmienil.

no wlasnie tak myslalem i zrobilem zwrotke dokladnie tak jak napisalem 40 mh i 22 uf ale teraz w programia jek wpisuje ze wysoko 8 ohm nisko 4 ohm to zmienia sie tak jak ma byc kond na 2 razy wiekszy ale cewka 2 razy mniejsza... ale u wysoko :/ wiec sie zdziwilem

Powrót