• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukiwania

Reakcji
8
Może zostanę posądzony o głoszenie herezji ,napewno wiekszość niezgodzi się z moimi nieaudiofilskim zdaniem ,ale :
No i wlaśnie . Byłem już na kilku wystawach Audio , chodzenie do sklepów i odsłuchiwanie głośników zrobilo się moją obsesją . Słuchałem większość z topowych konstrukcji na świecie kosztujących majątek, ale nigdzie niesłyszałem tego co można usłyszeć za kilkanąście złotych w I MAX Cinemaplex teraz pytanie czy można chodż trochę zbliżyć sie do tego w warunkach domowych.

Słuchałem większość z topowych konstrukcji na świecie kosztujących majątek, ale nigdzie niesłyszałem tego co można usłyszeć za kilkanąście złotych w I MAX Cinemaplex teraz pytanie czy można chodż trochę zbliżyć sie do tego w warunkach domowych.
czyli nie dorosles jeszcze do jakosci ;)

Oczywiście że można wybuduj sobie specjalniie zaprojektowane pomieszczenie o Q - baturze kilkuset metrów sześciennych zastosuj wzmacniacze Sonic ktore produkowane są przez Bryston o łącznej mocy
30 000watt , najlepszy podobno dotąd wyprodukowany compresion driver na świecie przez-Tad Technical Audio Laboratories. Do pomiarów zastosój specialnie zaprojektowany sprzęt wykorzystujący technikę laserowa . Zatrudnij najlepszych inżynierów dzwieku i pewnie bedziesz miał to samo :)

Powiem tak. Brzmienie jest sztuką, a sztuka bywa bardzo subiektywna. Natomiast głośniki to tylko narzędzia.

Nawet ten ogromny ekran wpływa na odbiór dźwięku, subiektywnie. Ciekaw jestem natomiast czy są efekty dsp zbliżające dźwięk do takiego jak jest w sali kinowej.

To powiedz mi Pawle co taki dojrzały słuchacz jak ty widziałby w swoim pokoju odsłuchowym dysponując kwotą przypuśćmy 50 tyś pln. I powiedz mi jaki setup słyszałeś najlepszy w swoim dojrzałym życiu.
I czy ty wogóle byłeś w I max bo i tacy się zdarzają co niesłyszeli a krytykują.

W kinach nic nie zastąpi szelestu żrących na potęgę popkorn i inne chipsy przez wieśniaków :D

To powiedz mi Pawle co taki dojrzały słuchacz jak ty widziałby w swoim pokoju odsłuchowym dysponując kwotą przypuśćmy 50 tyś pln.
a kto powiedzial ze jestem "dojrzalym sluchaczem"?
prawda jest taka ze zawsze idziemy od efektownego brzmienia w kiedunku naturalnego (nudnego) brzmienia
a te najdrozsze hi-endowe zestawy sa wierne oryginalowi, czyli najzwyczajniej nudne dla wiekszosci sluchaczy!

tak wiec zamiast isc w kiedunku tego co slyszymy w salonach, nalezy zrobic sobie to co NAM PASUJE! ;)

Czy grający z werwą perkusista jest nudny ,czy wkładający całe serce w każde pociągnięcie skrzypek jest nudny. Niemówię już o spiewakach , ktorzy postrafią postawić każdy włos na ciele człowieka . Jedno jest pewne są nudne głośniki, a marketingowcy wciskają ludziom hasła małe głośniki duży dzięk, żeby przewieść w kontenerze jak najwięcej popierdułek z Chin . Wszyscy wpadają póżniej w błędne koło. Kupują ,ale u nich w domu niegra to tak dobrze jak zaprezentował im wystawca na audio show czy sprzedający w sklepie , szukamy przyczyn, szukamy hi-endowych nagrań na których nasze kolumny grają naturalnie i z dynamiką zmieniamy elektronikę, kable , szukamy winy w akustyce pomieszczenia. No ale czy to jest właśnie Hi-End że gra nam tylko na paru nagraniach z SACD. Kończy się na tym że wszyscy złotousi słuchają Diany Krall albo Jazzu na których to takie kolumienki spisują się najlepiej.Prawda jest taka że fizyki nieominiesz. Nigdy 13-15-18cm midwoofer nieodtworzy dobrze basu i średnicy, a zrobiona nawet z diamentu 25mm kopułka nieprzetworzy z odpowiednim ciśnieniem akustycznym częstotliwości od 2 k do 4k (bo jest poprostu zamała) gdzie nasz słuch jest wyjątkowo wyczulony . No i teraz mamy problem, co ma powiedzieć reszta co wyłamuje się z zakonu dzisiejszego HI-ENDu , chcący np: posłuchać ostrzejszego grania bądz też gatunków muzyki niewydanych na Hi-Endowych krążkach?. Kolumny dla nich oczywiście są , ale kosztują bajońskie sumy ,a dla pana Zbyszka proponuje posłuchać sobie Everesta w połączeniu z monoblokami Krella to już więcej niebędzie mówił że niesłyszał nic lepszebo od I-Max . Gwarantowane :)
W przeciwieństwie do wiekszości nieboję się powiedzieć że jestem rozczarowany dzisiejszym Hi_ENDem wszystko to idzie jak dla mnie w złą stronę , ale niekażdy może postawić sobie w salonie takie wielkie kolumbryny jak np everest ,ale nieoszukujmy się wtedy że mamy HI -END. Tak wogóle to dziwię się , że DIY Audio PL nieposzło w tą stronę. Gigantami są natomiast w tej sprawie Japończycy może ich uszy są bardziej złote , a może mają je gdzie zwyczajnie postawić.

Zbyniu, nie przejmuj sie lamentem i gadaniem o jedynie slusznym dzwieku. Szukaj tego, co dla Ciebie brzmi jak muzyka na zywo, a nie plumkanie. Kolega benek25 tez widze, ze kuma czacze.

http://www.destinationaudio.eu/onas.html i bedzie pan zadowolony :) wiem wiem, na zakup nie ma szans, ale warto posluchac, bo wrazenie jest niesamowite. Warto isc w ta sciezka.

Oj tak. Jeden z moich faworytow wystawy. Te kolumny pokazaly, ze nawet w totalnej klitce, kolumny tubowe potrafia pieknie zagrac. Ok, dzwiek nie byl idealny, troche za duzy jak na pomieszczenie, ale barwa, szybkosc ataku, realizm, dzwiek niemal jak na zywo. Ciekawe czy w tym roku rowniez sie pokaza, bo z checia bym znowu tych wyjatkowych glosnikow posluchal.

No tak pan Włodek poszukiwał I swoje destination osiagnął. Wiec co panowie proponujecie szukac cos gotowego czy moze probowac cos samemu sklecić ? :) Pytanie retoryczne przecież to DIY, wiec moze coś na wzór jbl array ? Ktos pomorze z przetwornikami?

Powrót