• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

poszukuje chetnych do tworzenia systemu ALL IN ONE

• Autor wątku Autor wątku suszi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam
jak w temacie
za kilka tygodni zaczynam prace nad stworzeniem systemu ALL IN ONE
zalozeniem jest dostarczenie systemu latwego w obsludze, o masymalnej mozliwej jakosci dzwieku :D
z mozliwoscia ripowania albumow na wewnetrzny dysk, podlaczenia przez lan itp
tyle w skrocie

dla programisty/linuksiarza tez by byla praca - jakis kontroler to musi miec :) zakladam jakies PC lub podobne cos

szukam chetnych do pomocy, cos bedzie mozna zarobic - przyjemne z pozytecznym
pozdrawiam

ogolnie od pomyslodawcy mam takie cos:
budujemy urządzenie posiadające:
-WZMACNIACZ LAMPOWY powyżej 100 W
-CD lub SACD z opcją RIPOWANIA na HDD,
-dysk HDD wymienny i wykrywalny przez PC zewnętrzny do ripowania i zgrywania
-podzespoły najlepsze z dostępnych, ale powtarzalne do dokupienia

moj komentarz:
wzmacniacz hybrydowy prawdopodobnie, zabawa w lampowca 100W jakos mi nie lezy w tej chwili :) chyba ze jako osobny klocek
odtwarzanie bezposrednio z CD, albo z HDD wbudowanego, ripowanie CD na HDD z wyborem formatu (WAV, FLAC, MP3 itp)
co do podlaczania do kompa - mysle nad LAN + dedykowany soft do zarzadzania biblioteka, tworzenie list, albumów itp
samo urzadzenie ze wzgledu na wymagania musialo by miec jakis madry sterownik - zapewne jakas platforma w stylu nvidia ION, czy inne pico atx - kwestia otwarta, do tego klawiatura iles przyciskow, wyswietlacz LCD kolor lub BW, chodzic by to musialo pod dedykowanym linuksem (nie widze tutaj mikrokontrolera raczej)

IMO chcesz zrobić zwykłe media center po swojemu - z dedykowanym softem. PC z mobo w formacie picto itx i wsadzić to w jedną obudowę. Do tego możesz zastosować mały wyświetlacz LCD i wbudować w obudowę tego "czegoś". Do porządnego ripowania trzeba porządny napęd z półki Plextor.

sa takie deystrybucje linuksa oparte o mplayera, odtwarza wszystko i pieknie, zapewne bedzie i cos takiego do ripowania,

ja sam kiedys takie cos opracowywalem do fury (lecz sam jej jeszcze nie mam :P)
projekt wywalilem, zaczne zas kiedys

Kup lepiej popcorn hour +odzielny wzmak ;-P

IMO najlepsza będzie zmodyfikowana dystrybucja geexbox. Jest to LiveCD to oglądania filmów.

no nie do konca media center, tylko music player, jesi juz
znalazlem takie male LCD kolorowe, (cos jak wyswietlacz w komorce) tylko pytanie jak to spiac z playerem :)
tobster - cena napedu nie gra roli w tym przypadku - wazna jest jak najlepsza korekcja bledow i odtwarzanie "na zywo"

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawy ile wymaga to pracy i nakładów finansowych.
Będę kibicował a jak czas pozwoli to mogę zaprojektować wzmacniacz (hybrydę).

domyslam sie ze tanio nie bedzie, ale jak wspominalem na poczatku, jest sponsor, jest kasa, wiec chetni do pomocy moga sie za darmo pobawic a po drugie mozna zarobic co nieco :cool:
za bardo duzy wklad pewnie dalo by sie nawet takie urzadzenie dostac, ale to nie ja decyduje :)

Powrót