• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję GDN 13/40/15 ohm

Reakcji
0
Witam , tak jak w temacie , buduję kolny Totem Mite.

W sumie to sa na allegro , ale moje pytanie jest takie :

Jakim cudem jeszcze rok temu mozna bylo te glosniki dostac za 30 zł sztuka a teraz kosztuja 70 zł ?

Przy tej cenie kwota robi sie niebezpiecznie wysoka.

Moze ma ktos do sprzedania taniej ? używane aby sprawne.

Vitu napisał:
Jakim cudem jeszcze rok temu mozna bylo te glosniki dostac za 30 zł sztuka a teraz kosztuja 70 zł ?
chyba piszesz o okresie kiedy protonsil upadl a tonsil dystrybucje jeszcze nie istnial :P

a dlaczego nie GDN 13/40/2 jak w oryginale?
czyzby ksztalt kosza?

Pawel S. napisał:
Vitu napisał:
chyba piszesz o okresie kiedy protonsil upadl a tonsil dystrybucje jeszcze nie istnial :P

a dlaczego nie GDN 13/40/2 jak w oryginale?
czyzby ksztalt kosza?

Chodzi mi o 13/40/2 takie jak w oryginale :)

Trochę się zastanawiam nad Totemami i 3Way dla ubogich z tym ze do Totemow zwrotnice jestem w stanie zrobić samemu do 3way już trochę gorzej.

Oczytalem sie o tych Totemach i mysle ze w pokoju 15 m2 zagraja lepiej od Altusow 200 ktore trzesa meblami i nic wiecej.

w zasadzie to roznica bedzie niewielka a rozmiar inny
MITE to nic nadzwyczajnego - porostu ladne monitorki na poczatek

Ja w sumie lubiłem te kolumny (2x13/40/2 + 10/80/7), nie wiem jak się mają do tych słabszych STXów bo ich nie słyszałem. Jedyne co mi wtedy utkwiło w pamięci, to to że miały fajnie podkolorowaną średnicę, ale zarazem też przy dłuższym odsłuchu było coś, nie wiem jak to nazwać jakaś nieczystość- rezonans - porównując do peerlessa/vify które nie powodowały żadnego dyskomfortu.

Ps
Była to moja pierwsza konstrukcja :grin: I żałuję, że sprzedałem.
Jak puściłem tacie to powiedział "to rzeczywiście gra..."

jamess8 napisał:
Ja w sumie lubiłem te kolumny (2x13/40/2 + 10/80/7), nie wiem jak się mają do tych słabszych STXów bo ich nie słyszałem
porownywalnie. roznica to glownie charakter brzmienia glosnikow

Powrót