• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone.

Reakcji
0
Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone, najlepiej z dostępnymi gotowymi PCB bo nie umiem trawić i nie mam czym :/

Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ? Słucham tylko z CD.

Pytanie poza konkursem - po co ludzie zdzierają "koszulkę" z kondensatorów ?

prosze pytac sprzedawcy mysle ze cena jest za jedno pcb zasilacza i jedno koncowki ale prosze napisac napewno odpowie

Shakespeare napisał:
Poszukuję projektu najprostszej wersji GainClone
GainClone z założenia jest prosty, chyba że jest skomplikowany, to wtedy już nie jest g-c :)

Shakespeare napisał:
Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ?
G-c to takie audiowoodoo, czyli straszny high-end tanim kosztem, a przede wszystkim małymi umiejętnościami. No a skoro to high-end to trzeba mu zapodć high-endowy sygnał. W odtwarzaczach cd decybele zbijane są na dwa sposoby. W piewszym stosuje się potencjometry cyfrowe i generalnie możesz wówczas zrezygnować z potencjometru przed clonem. W drugim przypadku volume w odtwarzaczu ustawiane jest cyfrowo na dac'u, ot bo niektóre przetworniki zwyczajnie mają taką funkcję. Wówczas polecam zastosować potencjometr przed clonem i ustawić odtwarzacz na 0dB, bo zciszanie dac'iem baaardzo rozhighendowuje sygnał. (im mniej dB tym więcej THD+N) Oczywiście trzeba by tu sprawdzić jak zrealizowana jest funkcja vol w odtwarzaczu, a to może być bardziej skomplikowane jak budowa g-c :)

Shakespeare napisał:
Pytanie poza konkursem - po co ludzie zdzierają "koszulkę" z kondensatorów ?

Ja zdzieram koszulki z kondensatorów bo jestem nerwowy.Wszystko jedno czy w ręce wpadnie mi bateryjka, cukierek, cytryna czy kondensator, obieram to :)

Shakespeare napisał:
Czy jeżeli mam odtwarzacz CD z opcjami variable i fixed ( CD reguluje poziom głośności lub nie) to czy potrzebuję w GC potencjometr ? Słucham tylko z CD.

To zalezy czy regulacja jest od ''zera'' zazwyczaj jest to dosc ograniczony zakres i wtedy nie ma calkowitego wyciszenia albo ilosc krokow jest bardzo mala. No i po wlaczeniu CD fixed gain potrafi byc ustawiony na maksa. Musisz to sprawdzic.

Zwroc jeszcze uwage na to ze wszelkie plytki pod LM-a sa robione jako pojedyncze koncowki. A problem pojawia sie wtedy gdy trzeba podlaczyc dwie takie koncowki pod jeden wspolny zasilacz. Powstaje wtedy petla mas i mamy buuuuuczenie w glosniku. Haj-endowcy nie potrafia sobie z tym poradzic dlatego haj-endowo robia tzw dual-mono czyli calkowicie osobne koncowki z osobnymi zasilaczami na osobnych trafach. Jest to rozwiazanie dobre ale drogie a wcale nie konieczne.

irku ale gdzie ta pęta masy ?? przecież symek tak samo jak i GC posiada jeden kanał na płytce i po podłączeniu do wspólnego zasilacza gdzie ci powstaje pętla?? jeśli nie łączymy masy sygnałowej na wejściu lub na potku to takiej pętli nie mamy... z tego co mi się wydaje...

masy zasilania lacza sie przez zasilacz a pozniej masy sygnalow lacza sie przy wejsciu tak powstaje petla masy. I wszystko teraz bedzie zalezalo od plytki koncowki jak dlugi odcinek laczy mase sygnalowa z masa zasilania.
W symku masy te sa ''odizolowane'' rezystorem 10om co redukuje brumy ale wprowadza rezystancje. Powinno byc tak ze jedna koncowka ma zwore na tym rezystorze a druga rezystor. Ale to juz bardziej skomplikowane i zalezy od prowadzenia sciezek na plytce koncowki.

w linku odanym przez kol. dami300189 na schemacie GC jest rzecz która mnie zaintrygował a mianowicie na wyjściu sygnału z LM-a na głośnik jest rezystor i kondensator wpięty szeregowo do masy, moje pytanie , po co to tam jest?LINK

irku hmm dziwne bo ja mam gc na jednym zasilaczu i masy łączą się w zasilaczu oraz tylko w źródle dźwięku nigdzie (a masy sygnałowa i zasilania nie jest udzielone rezystorem) indziej wiec wynika z tego ze tworzy się pętla a żadnych ale to żadnych brumów nie ma... za to jak stykne masy na potku to juz brumy mam ogromne

Powrót