• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję sprawdzonego projektu nagłośnienia wokalu.

Reakcji
0
Witam,
zacznę krótko. Dysponuję transformatorem 2x27V 200W, a znajomi potrzebują wzmacniacza dla wokalisty "po kosztach". Szukam jakiegoś sprawdzonego projektu końcówki 150W wraz z przedwzmacniaczem mikrofonowym. Może być na układach scalonych może być na tranzystorach. Nie musi być wyrafinowane ma zdawać egzamin na próbach. Myślałem o mostku na 2xTDA7294 + preamp mikrofonowy, ale nie wiem czy to się nada.
Przypuszczam że kolumny będą 8Ohm. Jakimś equalizerem prostym nie pogardzę/ą. Ważne żeby dało się słyszeć wokal przez perkusję i 2 gitarzystów, bo obecnie wokal śpiewa na piecu basisty i efektywność zestawu jest podła mimo to coś go słychać (a piec ma może 100W). Chłopaki powiedzieli że może być tak jak jest, wiadomo, lepiej zapas mocy i jakości, ale przede wszystkim ogranicza to mocno basistę który musi mieć EQ pod wokal bardziej.

Dlatego uważamy że 150W zda egzamin.

Czy zechcecie doradzić?

Wszystko zależy jaką kwotą dysponujesz. Może nie warto budować od podstaw jeśli to ma być tylko do prób. W kwocie części i obudowy kupisz Eltron 100, który z pewnością się sprawdzi podczas prób. Mój znajomy nagłaśniał nim na początku koncerty i sobie chwalił. Wszystko zależy od Twojego budżetu. Pozdrawiam

No panowie, uk. scal czy tranzystory + kondensatory to nie są znowu jakieś majestatyczne pieniądze. Trafo mam a to najdroższy element.

Kolejny temat odnośnie wyboru końcówki mocy. Irku może zacznij nagradzać upomnieniami ? :)

Wszystko super, tylko że mnie potrzeba mono 150W w mostku np LM3886 albo TDA, a ktoś wielce inteligenty na elektrodzie wywalił z podklejonych temat z linkami do projektów i opracowań TDA7294.

Tzn, stereo 2x7294 mam, tylko nie wiem czy to nie będzie za mało żeby wokalistę było słychać przez perkę i 2 gitarzystów.

Ja tu po pomoc przyszedłem a nie po hejterskie komentarze że niby oklepuję temat. To nie odsłuch w pokoju 20m^2 gdzie wystarcza mi 2x2W lampa którą złożyłem 1,5 roku temu.

Nie chcę wyprodukować czegoś za co koledzy mi zapłacą i nie spełni ich oczekiwań, a ciężko mi przyrównywać moc dla wokalu do mocy wzmacniacza gitarowego na przykład.

Skłaniam się w kierunku mostka LM3886 bo podobno lepiej sobie radzi przy niższej impedancji głośników, a tutaj pasuje coś aka 8 Ohm wyjście. Trafo 2x27V więc ok 35 po wyprostowaniu, czyli 120-150 W powinno się dać uzyskać. Pytanie tylko na co postawić.

Ok, znalazłem to
http://audioclone.free.fr/Ampli-LM3886.html

Wszystko fajnie tylko nie umiem francuskiego, jedyne co doczytałem to że zastosowano Transformator 2x22V 160VA i uzyskano przy tym 120W.

Moje trafo ma 2x27, nie będzie to za dużo do tej aplikacji?

Ostatnia edycja:
Możesz sobie złożyć mostek tda irka, on ma możliwość pracy pełnopasmowej. Jakby się uprzeć i porzeźbić to pewnie i filtry dałoby się przerobić.

Ok, filtry mi nie są potrzebne, zrobię jakiś prosty korektor 3 punktowy do tego a ten filtr dolnoprzepustowy się wyłączy całkowicie.

Teraz pozostaje dobrać preamp, czy to http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4464416#4464416

i sygnał z tego podany na wyjście niskopoziomowe zda egzamin?

No i jeszcze pytanie czy ten mostek nie będzie wysiadał na 8 Ohmowych głośnikach przy trafie 27V ...

Ech...
Budujesz jakikolwiek przedwzmacniacz mikrofonowy z internetu (poszukaj, dużo tego jest). Jego wyjście wpinasz na wejście wzmacniacza (np TDA albo AVT2762). Przy 8R i zasilaniu 27V (powiedzmy że siądzie o pare volt) dostaniesz ~30W. W mostku jakieś 2x więcej.

Zalecam poszukać jakiegoś sensownego i sprawdzonego układu przedwzmacniacza i kupić trafo o napięciu w granicach 35V.

Chcesz mi powiedzieć że zasilając układ symetrycznie +/- 27V uzyskam ledwo 30W ? Mi z jednej końcówki 2 razy tyle potrzeba żeby całość miała około 120W. Trafo mam 200W.

Kitom raczej podziękuję, już znajomy się na kitach przejechał.

przy trafie +-27VAC wyjdzie Ci jakieś +-37VDC. Przy mostku będzie miał ok 150W. Nie wiem jak to sebxx4 policzył. To trafo może być nawet trochę za duże dla TDA, ale przy spokojnym graniu i dobrym radiatorem nie powinno być problemu.

No i to już konkretnie wygląda.
Planuję po 10000uF na gałąź , radiator mam naprawdę spory z czernionego aluminium. No i pewnie dołożę wentylator albo dwa (wymuszony obieg powietrza wewnątrz) bo lekki szum przy muzyce metalowej raczej nie wpłynie na jakość odsłuchu...

Czyli preamp plus equalizer i można składać.

Spokojne granie... hm to piecyk dla wokalisty tylko i wyłącznie więc ciężko powiedzieć jak głośno będzie śpiewał.

Czy mostek nie będzie miał problemu przy głośnikach 8 OHM ? Ledwo 4 Ohm na jeden ukł. scalony...

Przy mostku 8 omów to takie spokojne minimum, 4 omy to by było już za mało.

Ok na temat końcówki wiem już wszystko co chciałem wiedzieć.

Preamp,

znalazłem bardzo ciekawy projekt Green Mic Pre , ale nigdzie nie mogę dostać pełnej dokumentacji.

Ponad to na łamach Praktycznego Elektronika jest kolejny, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic621817.html 3 post od dołu.

Wiadomo jakość (czystość) się liczy. Szumy też ale mniej, bo w warunkach próby tego nie słychać, a moi koledzy nie nagrywają.

przy trafie +-27VAC wyjdzie Ci jakieś +-37VDC. Przy mostku będzie miał ok 150W. Nie wiem jak to sebxx4 policzył.

Sorry, mój błąd :) Myślałem że autor ma 27V po wyprostowaniu. W Takim wypadku będziesz miał te 150W w mostku. Trafo ma 200W, a toroida można lekko przeciążyć więc będzie na styk.

---------- Post dodany o 08:31 ---------- Poprzedni post o 06:57 ----------

Co do kitów to ja nie narzekam.

Powrót