• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję zestawu stereo do mojego salonu, pomożecie ?

Reakcji
0
Witam poszukuje zestawu stereo do sluchania muzyki w salonie. Wzmacniacz koniecznie nowy nie diy , kolumny obojętnie czy diy czy nowe ze sklepu. Salon ma 47m2 stoi w nim tylko telewizor na szafce, kominek , rogówka z fotelem i stołem, na podłodze jest dywan, podłoga z drewna tak samo sufit z drewna na oknach są firanki. Na ten zestaw chciał bym przeznaczyć około 15000zł zależy mi na jakości dzwieku ale też by miały kopniaka ... Coś zaproponujecie? styl muzyki to kawałki w stylu starego roka

---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

Teraz posiadam kolumny Quadral PLATINIUM M4 ale niepodoba mi się ich dzwięk moim zdaniem taki sztuczny

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
pomyliły Ci się fora.
nie przesadzasz troche?

Na ten zestaw chciał bym przeznaczyć około 15000zł zależy mi na jakości dzwieku ale też by miały kopniaka ... Coś zaproponujecie? styl muzyki to kawałki w stylu starego roka
chcesz kupic od reki kolumny czy mozesz poczekac na kolumny robione na zamowienie?

Teraz posiadam kolumny Quadral PLATINIUM M4 ale niepodoba mi się ich dzwięk moim zdaniem taki sztuczny
a co z iloscia basu i glosnoscia?
czym to obecnie zasilasz?

Nie na temat...
nie przesadzasz troche?

chcesz kupic od reki kolumny czy mozesz poczekac na kolumny robione na zamowienie?

a co z iloscia basu i glosnoscia?
czym to obecnie zasilasz?

posiadam taki wzmacniacz MARANTZ SR6008 bas mi sie właśnie najbardziej nie podoba bo jest taki pukający moim zdaniem a głośność hymmm niby wystarcza ale zawsze jakiś zapasik może sie przydać... Oczywiście diy wchodzi w gre

ale to jest amplituner kina domowego!
nie wazne jak dobry, ale zawsze zagra gorzej niz wzmacniacz stereo

to najwiekszy problem w duzych pomieszczeniach

ale zrobisz sam czy zlecisz?

Wzrotnice zlece komuś a kolumny sam mogę zrobić jestem stolarzem :) Wiem że to nie jest stereo dlatego chce go spprzedać i wtedy tą kase dołożyć do tych 15nastu kawalków..

Ostatnia edycja:
Przy takiej kasie na sprzęt, warto wydać 1000zł i pojeździć po ludziach z dobrym sprzętem i posłuchać co się podoba :)

To wydajesz kasę na ślepo...ale kto bogatemu zabroni :)

Wcale nie jestem bogaty :) To niejesteście w stanie czegoś lepszego zapoponowac? z czego mógł bym być zadowolony

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post o 18:19 ----------

a co sadzicie o Dali Helicon 400 MK2 ?

Nie znamy Twojego gustu. Jakbyś pojeździł i posłuchał i powiedział, taka konstrukcja mi się podobała a taka nie...to byłoby łatwiej.
Zasadniczo w takim budżecie wg mnie:
- 4-5kzł na wzmak stereo
- ok 1-2kzł na adaptację akustyczną, jesteś stolarzem to będzie Ci łatwo to ogarnąć
- reszta na kolumny.

Przy tak dużym pomieszczeniu ja bym proponował zestaw na 10 calowym aluminiowym Revelatorze, Berylowy Scan na górę i 18cm Illuminator na środku :)

To niejesteście w stanie czegoś lepszego zapoponowac? z czego mógł bym być zadowolony

Nie napisałeś nic o preferencjach dźwiękowych (nikt nie chce mieć pukającego lub mułowatego basu).
Jakiej muzyki słuchasz?

Tak naprawdę to kolumny za 5.000zł (komplet głośników + zwrotnice) zadowolą prawie każdego.

masz na mysli jakieś pulapki dzwiekowe?

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

Nie napisałeś nic o preferencjach dźwiękowych (nikt nie chce mieć pukającego lub mułowatego basu).
Jakiej muzyki słuchasz?

Tak naprawdę to kolumny za 5.000zł (komplet głośników + zwrotnice) zadowolą prawie każdego.

ugory pisze moj styl muzyki ... chyba musze go jakoś podkreślic STARY ROCK

---------- Post dodany o 18:35 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------

TEN KAWAŁEK NP http://pikus94zsgo.wrzuta.pl/audio/4efi1sSF40y/aerosmith_-_dude_looks_like_a_lady

Przy tak dużym pomieszczeniu ja bym proponował zestaw na 10 calowym aluminiowym Revelatorze, Berylowy Scan na górę i 18cm Illuminator na środku
a ja przy takim budżecie poszedł bym w 4way ;)
10-12cali na dół 18cm illuminator na zakres 200-800hz i 12cm na średnicę , beryl na górę .
:)

Co innego muzyka jakiej słuchasz a co innego sposób odtwarzania tej muzyki - np Morel i Scan na górze zagrają inaczej, metal na środku zagra inaczej niż np papier.
Jeśli chodzi o adaptację to chodzi o dyfuzory rozpraszające i absorbery.

mój tata ma kolumny TANNOY STIRLING i ich dzwiek jest specyficzny ale pooba mi się dużo bedziej niż z tych moich może ktoś je słyszał

Powrót