• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

POTRZEBUJE PARAMETRÓW OBUDOWY DO BZ-250

Reakcji
0
WITAM.
POSIADAM GŁOŚNIK VISATONA BZ-250 .POTRZEBUJE ZROBIĆ SKRZYNIE DO BAGAŻNIKA A BY DOBRZE ZAGRAŁA, GENERALNIE SŁUCHAM TECHNO.ROBIŁEM SYMULACJE W WINISD IMPULS NIE PRZEKRACZA 14ms . NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŹĆ W JAKIEJ BYŁ ORYGINALNIE OBUDOWIE MOŻE NIE BR A BANDPASS SPRÓBOWAĆ.PROSZĘ O POMOC I JAKIEŚ SUGESTIE.

A TU SĄ PARAMETRY:
http://www.visaton.de/downloads/tsp_daten_alt.htm

Nie pisz drukowanymi literami!!!..

To jakas stara seria.. skad go wytrzasnołes ;)? Wrzuc symulacje jakie masz w BR bo glownie taka skrzynia wchodzi w gre. Bandpasa sobie odpusc bo bez wieeelu doswiadczalnych skrzynek i pomiarow niewiele ci z tego wyjdzie.

wykresy

Załączniki

• 3_144.gif
    3_144.gif
    26.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 2_886.gif
    2_886.gif
    20.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 1_143.gif
    1_143.gif
    18.6 KB · Wyświetleń: 0
Nojak na 25cm glosnik to z symulacji to nie wyglada za rozowo niejedno 18cm zejdzie nizej.. sproboj z wieksza skrzynia (nawet do 50-60L.. posymuluj) ale moze lepiej sprzedac ten glosnik i kupic cos co na pewno zagra jak sub.

Jaki masz do tego naped?

napędu jeszcze nie mam , ale wcześniej miałem go własnie w obudowie br nieliczonej tak na oko koło 50 litrów i powiem że basik robił pogrom,ale teraz chciałem zrobic policzoną skrzynke żeby do bagażnika wsadzić z tego co widziałem na niemieckim forum to oryginalnie była robiona w bandpass

[ Dodano: 2008-09-28, 18:51 ]
tak mi wychodzi w bandpass to już chyba lepiej podbicia nie ma ale w aucie i tak sie zrobi w bagażniku

[ Dodano: 2008-09-28, 18:53 ]
impuls

[ Dodano: 2008-09-28, 19:02 ]
...

Załączniki

• band3_106.jpg
    band3_106.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 0
  • band1_924.jpg
    band1_924.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 0
  • band2_161.gif
    band2_161.gif
    46.2 KB · Wyświetleń: 0
  • band3_861.jpg
    band3_861.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 0
  • band1_477.jpg
    band1_477.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 0
Dobra...
albo
-parametry są o dupe roztrzaś
albo
-nie masz w ogole słuchu i super bas to było telepanie i łupanie wyzszym basem gdzie ze słowa subwoofer powinno sie wywalic "sub" :).. z symulacji wyraznie wynika ze przy 50Hz juz jest spory spadek a 40Hz to jedynie skromne tło

Jesli chodzi o Bandpass.. jesli masz gotowy projekt (sprawdzony) to nic tylko robic. Natomiast jesli chcesz sam to zaprojektowac to nie licz ze symulacje ci cos dadza... O ile w BR czy closed sa "w miare" wiarygodne to bandpass bez pomiarow i roznych skrzyn testowych mozesz od razu wykreslic bo i tak nie wyjdzie ;).. niestety to bardziej skomplikowana konstrukcja

Powrót