• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebuję pomocy przy wyborze zestawu

Reakcji
0
Witam.
Mam następujący problem:
Pomimo przesiedzianych kilkuset godzin na tym i innych forach postanowiłem zdecydować się na zestaw oparty na STXach GDN14-100-8SCX + GDWK10-200-8PJ
Niestety nigdzie nie mogłem doszukać się GDN... :glare:
Po następnych kilkunastu godzinach zdecydowałem się na Tesle ARN150 + PJ STXa
Niestety nie znalazłem nigdzie Tesli :mellow:
Siedząc dłużej, szukając, czytając, rozważając za i przeciw i to czy opłaca się rzucać od razu 400zł na pierwszy zestaw głośników... Mój wybór padł na Tonsila GDN 15-40-5 + Vifa DX25TG
Niestety nie znalazłem nigdzie Vify :crying:

W międzyczasie znalazłem jeszcze zestaw do "klonów Totem Mite" GDN13-40-2 + GDWK10-80 ale wyczytałem, iż zwrotnica do tego kompletu jest jaka jest znowu plusy i minusy :/

Mam już taki mętlik w głowie, że zdecydowałem się poprosić o pomoc bardziej doświadczonych w temacie przetworników.

Rozwiewając wątpliwości... zarejestrowałem się stosunkowo niedawno ale forum to i temu podobne śledzę już od ładnych paru lat niestety poprzednia praca i co się z tym wiąże brak czasu nie pozwalały mi na jakie kolwiek konstrukcje :/

Po lekkich zmianach mam i czas, i fundusze, i praktyke, i zaplecze jeśli o stolarkę chodzi :)
Niestety w związku z napotkanymi problemami odnośnie dostępności tanich i dobrych przetworników morale opadły :)

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Jaki budżet, czego słuchasz, jakie docelowe pomieszczenie (powierzchnia)

Jeśli o budżet chodzi to na same przetworniki około 400zł +/-
Jeśli o muzykę chodzi... cieżka sprawa ale głównie electro [dnb, dubstep, grime...] ale jakoś szczególnie się nie ograniczam słucham wszystkiego co mi się podoba
Pokój ma około 28m^2 ale muzyki słucham siedząc przy komputerze.

Masz już jakiś napęd? Jakieś oczekiwania od kolumn?
Coś mi się wydaje, że lepiej będzie jakieś używki kupić

A ja bym dozbierał i budował na fountekach fw 146/168 i neocd 1.0.

Ale co kto woli :)

GDN14-100-8SCX + GDWK10-200-8PJ

niestety musisz cierpliwie czekac az STX wyprodukuje glosnik, lub polowac po sklepach

Tesle ARN150 + PJ STXa
niestety tesla juz nie istnieje i zostaja jedynie uzywki

GDN 15-40-5 + Vifa DX25TG
Niestety nie znalazłem nigdzie Vify
jest nowsza wersja http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-vifa-dx25tg0904-p-1959.html
ale pojawia sie kolejne pytanie - czy uda sie jeszcze w dobrej cenie kupic tonsila?

"klonów Totem Mite" GDN13-40-2 + GDWK10-80

za obecna cenie nic specjalnego

w podobnym budzecie zostaje tylko sony + mission
ale
1) sony podrozaly i kosztuja tyle co STX
2) missiony sie skonczyly i zostalo jedynie zrodlo za 38zl/szt

chyba faktycznie polowalbym na uzywki lub poszukal czegos nowego

Jeśli chodzi o napęd to mam piękną srebrną Unitre Diora WS-311 :)
Niby tylko 2x20W ale puki co starczy.

Nad serią AWX od STXa też się mocno zastanawiaem jednak doszedłem do wniosku, że jak na "oślą łączke" 530zł + przesyłka to jednak trochę dużo :)

Jeśli chodzi o ten nowszy model Vify to owszem... też to znalazłem i również w tym sklepie niestety gdy klikałem już na "dodaj do koszyka" zwróciłem uwagęna "Stan magazynowy" który wskazuje na jej brak :)
Miałem do nich pisać ale wtedy postanowiłem poszukaćinnego zestawu i wypadło mi z głowy.

Na szczęście tuż po założeniu tematu odezwał się do mnie użytkownik LuSzTi i w związku z tym dorwałem GDN15/40 oraz Vife

Dziękuję Wam za pomoc i może jutro będę miał ostatnie pytanie odnośnie obudowy - pojemności i strojenia BR - tak by zweryfikować moją dotychczasową wiedzę :)
Potem przystępuję do dzieła, którym mam nadzieję będę miał przyjemność pochwalić się na forum.

Pozdrawiam.

Hej!
Mam małe pytanie, na które nie udało doszukać mi się odpowiedzi :)

Czy objętość tunelu BR liczy się do objętości obudowy?

Jak na obrazku:
Czy objętość obudowy B powinna być większa o objętość BR = objęość obudowy A powinna być mniejsza o objętość tunelu?
Jeśli w ogóle obrazek A jest poprawny jeśli o rozmieszczenie [sposób] BR chodzi.
Obrazek pomocniczy:

Pytanie moje wywodzi się głównie ze względów wizualnych mojego "projektu" no i niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi na dany temat tak więc wdzięczny będę za pomoc .

Pozdrawiam. ;)

Powrót