• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebuje pomysłu na wykozystanie głośników AXYS 6.5W100

Reakcji
0
witam serdecznie... mam 4 szt głośników wymienionych w temacie. Używa ich firma Duran-audio, z tego co widziałem na ich stronie no-name'y to raczej nie są. Wszystko by było ok gdyby nie fakt że nie mam do tego T/S... jedyne co mam to P=100W Z=8ohm fs=39hz
qts 0.22 VAS 25L . Opłaca się coś z tego robić??? na stronie producenta nic o nich nie ma.. ale na moje pytanie odpowiedzieli ze to pracowało w jakchś monitorach studyjnych ale na tyle dawno ze nie mają parametrów w swojej bazie. Myślałem zeby sobie wpakować wszystkie 4 głośniki do 1 obudowy albo 2 obudowy po 2 głośniki... zeby mi to jakiś chałas w aucie robiło
mam dostawczaka więc placu troche jest.. ale jak ma to grać jak krowie wymiona to sobie podaruje. Ma ktoś jakiegoś pomysła?

no jak nie masz do tego T/S ;] a fs=39hz qts 0.22 i VAS 25l to niby co to jest... nie T/S przypadkiem ? ;]
wsadz w po 2 w obudowe ~30l lub nawet 25 jak do auta zeby duzo nie zajmowalo i strojenie w granicach 50hz

heheh sorki zle napisalem... myslalem ze to ciut mało mimo wszyskto będzie... ale jeśli takie dane wystarczą.
PS wkleiłem to sobie do winisd i nie wiem czy się powinienem cieszyc ale udało mi się uzyskać 57Hz -3db nie jest to jakiś szczególny powód do dumy... ale to juz chyba coś... aa obudowa 38l strojenie 60hz

57Hz przy f3 to niekoniecznie powod do zmartwien, powiedz jaka srednice maja te glosniki bo jak 15cm to nie wiem czego sie spodziewasz

głośnik ma bardzo niski Qts przy tak wysokim Fs to naprawde doskonały wynik!! SPL na poziomie 89-90dB

ja bym te głośniki zaaplikował do monitorka - tu sprawdzą się całkiem nieźle - do subwoofera zupełnie się one nie nadają!!

16cm ... hmm dobry wynik powiadasz... w sumie faktycznie.
Sound Wave- problem polega na tym, ze ja potrzebuje sub do auta a nie monitorki.... chyba ze gdzieś kiedyś w bardzo odległej przyszłości do jakiegoś 5.1 albo cuś ale i tak nie mam wzmacniacza do tego takze narazie moze ktoś ma jakieś pomysły... co z tym zrobic

Powrót