• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

powielacz napiecia?

Reakcji
0
Sprawa wyglada tak:

Wygrzebałem trafo które ma takie napieca:
>1x36V
>1X12V

Wiekszosc wzmaków potrzebuje symatryka w zasilanu... godzine wertowałem neta i znalazłem kilkadziesiat schematów tzw dzielników napieca lecz kzdy inni. Znalazłem na na forach i pod kazdym schemacikem było kilka opinji ze to swietne rozwiaznie i klaka ze to badziew.... teaz mam metlikw glowie i nie wiem ktory wybrac.... Niektóre w skrucie dzielił tak:

36V-> +18,GND.-18

a inne:

36V-> +36,GND,-36

Moze mi wytałumaczycie jak to jest i moze jakis schemacik który mi napweno podzieli.... Aha tarfo ok 100W

skoro twoje trafo daje tylko jedno napięcie 36 to aby otrzymać symetrycznie + i - wystarczy jeno wyprowadzenie podlączyć do masy a drugie na dwie dniody prostownicze (czyli wyprostować jednopołowkowo) i otrzymane napięcia podać na kondensatory.
To najprostszy sposób, innego nie znam
Wada - wiadomo - większe napięcie tętnień i w dodatku nie 100 a 50 Hz

moze schemat?

[ Dodano: 2008-04-20, 20:24 ]
a mozna by rozwinac tarfo, dowianc"2 uzwojenie" i było by git???

mozna rozwinac i nawinac ale to duuuuzo roboty. lepiej zrob jak radzi ditomek - 2 diody i duze kondy..

Masz tu schemacik. Sorry że w paincie ale starałem się :P
zasvs5.gif

A wielmozny pan to nie przeczyatał ze nalazłem kilka schematów?- dobra nie beziemy tu sie kłucic!

Dzieki wszystkim za pomoc :smile:
--
pozdrawiam!

Powrót