• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Powrót do przeszłości: 2x Arn 150 + Vifa D27TG 05 06

Reakcji
9
Witam wszystkich. Po bardzo długiej przerwie wracam do mojego starego projektu kolumn, którego używałem na studiach.

Kolumny zostały zbudowane na głośnikach ARN150 i do tego wysokotonowy Vifa D27TG, zwrotnica według projektu Pawła S.
Obecnie podłączyłem kolumny do wzmacniacza Marantz PM68, chwilę posłuchałem i jakoś szału nie ma.

Mam pytanie czy na bazie tych głośników można coś jeszcze wykombinować, zmiana obudowy albo wykorzystanie samych wysokotonowych do innego projektu?

Ostatnia edycja:
Kombinuj:) Ja też wróciłem do tego absurdalnie drogiego hobby po długich latach. Niestety mam wrażenie, że jest dużo mniejszy ruch na tym forum niż kiedyś:(

Ja bym zaczął od pomierzenia TS każdego z tych TVM. Wystarczy prosty kabel do REW (z instrukcji REW) i najprostsza karta dźwiękowa z oddzielnymi WE dla MIC oraz WY na słuchawki. Ja kiedyś kupiłem taka za 50pln bo laptopowa ze zintegrowanym łączem nie zadziała.

Zasymuluj jakąś skrzynkę lub poszukaj w necie. Jest mnóstwo fajnych projektów na tych głośnikach.

Miałem z nimi do czynienia na początku wieku ;) i pamiętam, że mi bardzo przypadły do gustu wówczas. Ostatnio znowu ich posłuchałem w monitorach znajomego i było przyjemnie :)

Nie skreślaj ich.

U mnie ten post przywołał wspomnienia i wyryłem sobie 4*ARN po 50 zeta/szt. Jakiś człowiek na allegro sprzedawał.
Pomierzyłem je i co ciekawe nie odbiegają znacząco od tego co zadeklarował TVM! Wszystkie mają niemal równe TS. Myślałem, że przy takiej budżetówce będą kolosalne rozbieżności w parametrach, a tu szok.

Jak lata temu sobie z nich korzystałem to nie miałem jeszcze czym mierzyć parametrów i robiłem wg dokumentacji.

Układ będzie inny niż u Ciebie bo MMT, nie MTM. Nie wybrałem jeszcze tylko wysokiego choć obudowy już w stanie surowym stoją :D

Powrót