• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prąd spoczynkowy GC+Preamp pcc88

• Autor wątku Autor wątku SowaZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Siemanko wszystkim. Nie dawno odpaliłem swój pierwszy, w całości poskładany wzmak (obudowa cycuś glancuś itd :)) Robiłem kilka pomiarów w tym prąd jaki pobiera wzmacniacz z sieci podczas gdy wejście jest zwarte do masy. Miernik pokazał ok 550mA, to jest ok 12-13W Mocy, mam pytanie czy ta wartość jest w normie?

W środku znajduje się:

-Trafo toroidalne 400W 2x24V do końcówek mocy
-Trafo EI po obciążeniu 15V, przewijane, z ładowarki akumulatorów o prądzie max 400mA, do preampu

Tylko jest jedno ale- chiński miernik, wiadomo jak pokazuje rms..

Grzałka zasilana przez diodę, (15/2)-0.5V, z tego co liczyłem to łyka ok 2W
Triody, po max 5mA praktycznie żaden prąd..
Końcówka? Radiatory zimne, myślę że te 10W spokojnie było by czuć..

Tak nie sprawdzaj, wepnij sie w jedną szyne zasilania jednej końcówki mocy, i tam sprawdź, bedzie wiadomo czy jest ok

nie zapominaj ze trafo ma tez swoja sprawnosc i ono samo w sobie tez pobiera nieco mocy ;)

No proste, no ale nie naciągnie z tych 3W aż 12W.. Chyba.. Jutro jest lepszy dzień do dłubania :) Zrobię tak jak pisze Natan

Jeśli wyniki powychodzą okej to znaczy że trafo

Zrobiłem pomiar prądu, na ujemnej gałęzi zasilania, za kondami, pokazało 0.06A (dla dwóch końcówek), czyli 70*0.06=4.2W

2.1W końcówka 1
2.1W końcówka 2
2W preamp

6W ogółem

Robił ktoś podobne pomiary, jake wyniki?

Nie do końca rozumiem gdzie Ty szukasz problemu... masz 0.06A na gałąź dla dwóch końcówek, czyli 60mA, czyli 30mA na końcówkę, wszystko w porządku.