• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Preamp Mini Lampowy

Reakcji
0
http://www.audioton.republika.pl/pre-mini.html

Witam ,
potrzebuję małej pomocy :
mianowicie posiadam trafo 18V i chciałbym zrobić owy preampik pod gitarę.
użyć w tym celu lampy ECC82 . Chciałbym tylko dokładniejsze wartości elementów pod tę lampę a nie całe zakresy gdyż jak kupuję przez internet to się trochę tego nazbiera i rosną koszty. (chodzi mi o rezystory)
Pozatym pare innych pytań :
Czy lampę 82 montuję tak samo jak 88 ?
Czy to wogóle zadziała w formie preampu gitarowego (ewentualnie podpięcia 2 gitar) ?
Czy można uzyskać na tym przester podając duży sygnał wejsciowy? (od cleana po crunch czy przesterek)
Jaki rezystor żeby zbić z 18 v na 12,6 dla żarzenia ?

Pozdrawiam

Ten układ do gitary to raczej się nie sprawdzi szczególnie z ecc82 która ma małe wzmocnienie. Tych rezystorów nie da się podać dokładnych wartości bo zależą one od konkretnego egzemplarza lampy i trzeba je dobrać, wszystko pisze w artykule.

Macck napisał:
Chciałbym tylko dokładniejsze wartości elementów pod tę lampę a nie całe zakresy gdyż jak kupuję przez internet to się trochę tego nazbiera i rosną koszty. (chodzi mi o rezystory)
Nie możesz tak do tego pochodzić bo w lampie trzeba wszystko regulować. Poza tym zakup kilku rezystorów więcej nie przyprawia o ból kieszeni ;)

Macck napisał:
Czy lampę 82 montuję tak samo jak 88 ?
Wystarczy spojrzec w noty katalogowe i zobaczyc wyprowadzenia. Jak na takie rzeczy nie mozesz sobie odpowiedziec na podstawie not katalogowych to nie zabieraj sie za ten projekt bo nie wyregulujesz prawidlowo lampy... :???:

Jak zrobić żeby się nadał do gitary? a 20 krotne wzmocnienie dla ecc82 przy sygnale z przystawki 150mV to chyba dość (ecc82 nie ma do konca 20 pewnie ale ... )
Wiem tyle że będę musiał kondensator dodać na wejscie.

Jak z przystawki to możesz spróbować. Do gitary to w sumie dokładnie nie musisz tych rezystorów dobierać :) wybierz z tego przedziału co tam autor podaję. Za wyjątkiem tego reza od żarzenia napięcie ma mieć 12.6V
ECC82 i 88 różnią się tylko żarzeniem, do ECC82 podłączasz żarzenie do nóżek 5 i 4 - 12.6V
Wprowadzenie 9 zostawiasz nie podłączone. Zacznij od rezystora 47om, rezystor powinien być mocy 2W-5W. Możesz dać też rezystor 22om 2W + potencjometr 50om 2W (taki potencjometr jest stosunkowo drogi) i ustawić to napięcie bez dobierania rezystora.

Dzięki za cenne informacje - autor podaje żarzenie z 18V na 6,3 dla ecc88 rezystorem 47Ohm , spróbuję dać 33 na początek.

Właśnie skończyłem montować zasilaczyk do lampki i tda2005 (taka mini hybrydka powstanie do cichego grania w pokoju , nie potrzeba mi tam więcej jak 5 watt)

96c4cb3c9c.jpg
Tak się to prezentuje i ma takie parametry
We 230AV Wy 18V AC (dla lampy) i 11,5 V DC dla TDA2005 (regulowane lm350 ) Troche za duże trafo ale innego nie miałem :D

Cóż tam jest niezaizolowane? Trafo ma 100VA .
Mostek taki z racji tego że małe miałem tylko 1Amper. Co do pierwotnej strony to zaleje styki przełącznika . A co do zwarcia o to się nie boję akurat bo tam na wtórnej jest tylko 18V :) Pozatym sprawdzałem budę miernikiem czy nie ma gdzieś zwarcia ze stroną pierwotną albo wtórną. Założony jest bolec uziemiający
b1f0391cb2.jpg
tu zdjęcie z drugiej strony , zaizolowałem mostek ale będzie on docelowo zalany klejem.

Ostrzegam :d mam upośledzenie jesli chodzi o taśmę izolacyjną (nigdy mi to nie wychodziło :D

No ale co dokładniej jest tam źle? Metalowa obudowa?

[ Dodano: 2010-03-25, 22:13 ]
Proszę o podpowiedź to dla mnie bardzo ważne gdyż cały czas się uczę tylko z tego co mi w ręce wpadnie ...

Jak już chcesz montować układ na pająka, to zostaw w spokoju ten biedny transformator i polutuj w miejscu odizolowanym od obudowy i wszelkich metalowych części. Widziałes kiedyś, żeby jakiś układ leżał na transformatorze? Pewnie nie, bo transformatory "sieją" polem elektromagnetycznym, toroidy szczególnie w płaszczyźnie pionowej.

ghazi napisał:
toroidy szczególnie w płaszczyźnie pionowej.
:>?

A tak poza tym to chaos totalny. Elektroniki nigdy sie w ten sposob nie sklada. Przemysl sobie ta obudowe jeszcze raz.... i to trafo 100VA jesli potrzebujesz 5W

Wygląda to dość groteskowo. Nie zrób sobie krzywdy, niby napięcie 100V z powielacza ale jak będziesz miał pecha to wystarczy żeby Ci pikawę zatrzymać.
Z kąt Ci się tam wziął ten mostek prostowniczy ?
Przy takim montażu to jedyne co usłyszysz to wielkie buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu-czenie :)

No panowie , zrobiłem sobie przerwę , i teraz przypomniał mi się ten nieszczęsny zasilacz - usiadłem na godzinkę i wyszło mi coś takiego
Uznałem że radiator na lm350 nie będzie potrzebny , gdyż pewnie najwięcej ile będę z tego wyciskał , to około 1A.

Trafo zostanie , takie jakie było , paczka będzie miała 2 wyjscia , 9.3 V DC do zasilania efektów gitarowych i 18 AC , żeby zasilić bufor lampowy...

Efekty będą wzięte z Tonepada (Guv'nor + Boss DS1 Clone , oba typu distortion) + ecc82 z audiotonu (pre-mini) w formie bufora lampowego (jako "zlampiacz , ocieplacz" solidstateowego piecyka , no i chrypa dla tych distortionów , i nie zależy mi tu na jakimś gigantycznym wzmocnieniu , tylko na zniekształceniu harmonicznych)
Wszystie efekty wpakuje do jakieś plastikowej obudowy wyłożonej folią miedzianą lub aluminiową połączoną z masą .

d8bb0c5e92.jpg

4aa61eb340.jpg

A jaka będzie moc wytracana na tym LM? Chodzi o to jakie napięcie masz na kondensatorach filtrujących - napięcie ustawione na wyjściu zasilacza razy pobór prądu. LM powinien miec radiator, dla 1,5W nie koniecznie ale dla większej traconej mocy musi mieć.

Czyli będę musiał kawałek blaszki walnąć...
Wiem że przegiąłem z tym 4700uF na wyjściu ale jakoś tak mi się dał....

Jeżeli na wejściu mostka prostowniczego masz te 18V AC a na wyjściu LM będzie 9,3V DC to przy prądzie 1A wytraci się na stabilizatorze ok. 16W a w takim przypadku radiator jest niezbędny!

Powrót