• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem nowicjusza - uszkodzony mostek TDA7294...

Reakcji
0
Witam najserdeczniej jak tylko można.

Przez przypadek puściłem na wejście niskopoziomowe do wzmacniacza opartego na mostku TDA7294 (konstrukcja Irka) złączony sygnał z dwóch źródeł (zwarcie na chinchach).

Wzmacniacz teraz nie wzmacnia, ale jak pokrętło Volume ustawię na maxa, to w głośniku słychać cichutko grający podawany sygnał.

Co to może być?

Proszę o informacje co i jak mam sprawdzić, jakie to są oznaczenia tychże elementów.

W załączniku dodaję schemat układu (mam mostek).

Z gory dziękuję i pozdrawiam.

Załączniki

jeżeli cicho gra to znaczy że przedwzmacniacz działa - końcówka mocy padła - sprawdź czy między zasilaniem w tda7294 nie ma przebicia (nie pamiętam które to piny - poszukaj w sieci) jeżeli jest przebicie to do wymiany kostka (chociaż to podobno nie miarodajna metoda, ale w moim przypadku zawsze jak spalę tda7294 to jest przebicie między tymi pinami - pewność daje podobno tylko wymiana całego układu)

no i sprawdź resztę elementów

Powrót