• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem: Samowylaczajaca sie plyta Shuttle AB48PN v2.0

Reakcji
0
Mam plyte jak w tytule i: po wlaczeniu kompa do sieci startuje zasilanie (chociaz takiej opcji nie mam ustawionej w BIOS'ie) i po 5 sekundach samo sie wylacza, potem juz nic nie moge zrobic - nie reaguje na przycisk POWER... Z ogledzin wynika ze przez te 5 sekund napiecie na nozce 14 wtyczki ATX jest 0V - czyyli OK - potem jest 4V. Nie jest to wina BIOS'u bo nawet gdy go wyciagne to dzieje sie tak samo. Mial ktos kiedys podobny problem? Jak sobie z tym poradzic... Kupno nowej nie wchodzi w gre...

moze przycisk POWER w obudowie robi caly czas zwarcie? , sprobuj na plycie z gniazdka wyciagnac switcha od przycisku i przy wlaczeniu zasilacza zewzyj te dwa bolce srubokretem

a jesli po wyciagnieciu ten wtyczki z plyty po odpaleniu zasilacza plyta dalej sie bedzie wlaczala tzn ze jakis scalak jest padniety albo stabilizator

Ja tez tak mam ze jak podepne wtyczke do zasilacza to komp startuje na chwile i potem wylacza sie :] a stalo sie to od tego momentu jak moja plyta glowna Chaintech 7aia stracila bios w dziwny sposob :] mam teraz microstar K7T Pro 2 albo K7T Turbo 2 (opakowanie inne, a komp inaczej podaje :] dlatego podalem dwie nazwy :] ) jeśli startuje a potem nie to spróboj guzik wypiac i śrubokretem zewrzec tak jak napisał dragon, kolega miał podobny problem i okazalo sie ze guzik ma zepsuty w obudowie nowej :] jesli to nie pomoze to napisz wymyslimy cos <cfaniak> ;)

Imho wersja ger00'a jest najsensowniejsza :) i tez na to bym stawial.. ze cos zaraz po starcie sie przegrzewa prawdopodobnie procek, i zaskakuja zabezpieczenia... Sprawdz mocowanie coolera.

theant, Sprawdzałeś na innym zasilaczy czy jest to samo ? Jeżeli nie masz takiej możliwości to na początek poodpinaj wszytko od płyty i zasilacza(łacze z kablami eide, klawiatura, kble audio od cd ...wszystko) ....zostaw tylko złączke atx i ewentualnie odczep jak jest używany + głośniczek. Oczywiście płyte wyjmij z obudowy i na czymś niemetalowym trzymaj :]. Odpal ją zwierając odpowiednie piny. Jeżeli dalej nic to zresetuj bios płyty. Jeżeli dalej nic to radze przejrzeć tor zasilania na płycie ...zwróć uwage na kondy przy podstawce procka i stabilizatory. Pod jaką podstawke jest to płyta i na jakim chipsecie ? - bo mi sie szukać nie chce... P.S Oczywiscie jak masz jakie kolwiek karty w slotach to też powyjmuj. Jeżeli brak VGA na płycie to najlepiej włóż coś prostego na PCI ...jekiegoś s3 albo tridenta..

Wlasnie o to chodzi ze odpalam sama plyte bez zadnych kart i kabelkow - podpiety mam tylko zasilacz... Pierwsze podejrzenie to EEPROM 93LC46 - wymiana nic nie dala... Po wyjeciu biosu plyty dzieje sie tak samo... Podejrzzewam ze to ktorys z PWM'ow - a sa 2: RT9602 i RT9241... Kombinuje dalej...

Przeciez pisze ze to nie wina zasilacza - wiec probowalem na innym... Zreszta nie trzeba zmieniac zasilacza zeby sie o tym przekonac... Wystaczy podlaczyc sygnal /PSON w zasilaczu do masy i obserwowac co dzieje sie z tym samym sygnalem na plycie. W dobrej powinno bys caly czas ok 0V po wlaczeniu, a w moim przypadku 0V jest przez jakies 5s. a potem ok 4V. Ale juz wiem w czym problem - BIOS - po prosu zniknal - bo czy jest kosta w plycie czy niema to komp zachowuje sie tak samo... Plyty jada juz do sklepu gdzie byly kupowane i tam maja nagrac nowe BIOS'y...

Okazalo sie ze to nie BIOS tylko czesciowo uwalona szyna PCI... Plyta nie mogla wykryc grafy na PCI i po prostu sie wylanczala... Po wlozeniu karty AGP wszystko wydaje sie byc OK... Aha i nie jest to wina ustawien BIOS, bo opcja 'Init Display First:' jest ustawiona na PCI (zreszta przestawienie na AGP i tak nic nie zmienia)...

Powrót