• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem Yamaha A-500

Reakcji
0
Witam. Od jakiegos czasu znaczy od kilku dni mam problem z ww Yamachą. Otóż kilka dni temu po właczeniu zaczęła dziwnie grać to znaczy dźwiek był strasznie nie poukładany jeden wielki harmider dużo wysokich i płytki bas. Dźwiek jakby z jakims echem...ogólnie straszny bałagan w całym pasmie... Sprawdzilem wszystko od źródła, przez kable, fazę, zwrotnice w kolumnach itd. więc wine na pewno ponosi wzmacniacz. Może jakies sugestie co mogło sie stać?usterka pojawiła sie nagle. Wzmacniacz na słuchawkach jedynie gra jak powinien. Sprawdziłem cały stopień końcowy i jest ok juz nie wiem co może być. Powiem jeszcze że wzmacniacz jest w stanie laboratoryjnym i nigdy nic nie było wymieniane...

To co opisujesz pasuje idealnie do braku masy na wejsciu wzmacniacza - brak basu i echo. Podłączaj pojedyńczo kanały, też niepowinien grać poprawnie.

Tak jak kolega napisal wyglada to na brak masy tylko ze sluchawki dzialaja ok wiec tzerba teraz sprawdzic skad jest brany sygnal na sluchawki. Bardzo czesto jest to sygnal z koncowki mocy podany za pomoca dzielnikow co by znaczylo ze ze wzmacniaczem jest wszystko ok. Jesli jednak jest osobny scalak wzmacniacza sluchawkowego to trzeba szukac dalej przyczyny. Metoda stuk-puk pomaga.

Piaszczące wysokie i zamglony pukający bas to tez objaw braku masy jak myslicie? Co mam z tym zrobić? Dodam jeszcze, że po podkreceniu głosności zniekształcenia bardzo szybko sie nasilaja i az uszy bolą od słuchania...

[ Dodano: 2008-10-15, 18:04 ]
Może jeszcze jakies pomysły co się mogło stać? Walcze z tym od wczoraj i żadnych efektów...

[ Dodano: 2008-10-22, 13:55 ]
Ponawiam pytanie, naprawdę nikto nie wie co mozna z tym zrobic?

[ Dodano: 2008-10-22, 14:09 ]
Znalazłem dobre okreslenie problemu to troszke tak jakby faza sie nie zgadzała choc wszystko na 100% podłaczone jest dobrze...jakbo lewa i prawa kolumna grały nie całkiem w fazie...

Powrót