• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z ad-hoc w godzinad 24.00 - 12.00 dnia następnego

Reakcji
0
Może ktoś jest na tyle obcykany i pomoże mi z moim problemem

A konkretnie chodzi o zerwanie udostępniania połączenia internetowego przez ad-hoc.

modem z ASTER -> (USB) 1 komp (wifi) -> (wifi) 2 komp <<= tak wygląda owa sieć ;) i problem jest następujący: wszystko hasa elegancko, aż do godziny 24.00 w tym momencie pada internet w kompie 2, siec działa bo bez problemu z 1 kompa na 2 można wejść i na odwrót, tylko internet nie chce hulać na kompie 2. Wszystko wraca do normy automatycznie o godzinie 12 następnego dnia.

Nie wiem o co chodzi, na obu kompach XP pro. Jakiś system zmianowy czy co z tym udostępnianiem :mrgreen:

Wie ktoś coś na ten temat lub ma pomysł ??

W Aster od 24:00 do 12:00 internet przyspiesza dwa razy, może to ma to coś z tym wspólnego?

Karol1991 napisał:
Mówiąc modem masz na myśli Router?Bo ze zwykłym modemem nie da się polączyć wifi.

nie, mówiąc modem ma na myśli modem a sieć udostępnia przez sieć ad-hoc wifi z kompa...
czytanie ze zrozumieniem się kłania...

sprawdz sobie czy nie masz wlaczonego zarzadzania energii dla kart w windowsie ....

ps pewnie karty to intele2200b/g lub te intel 31x... jakos tak ;p

druga sprawa... czy aby napewno nie masz o 24 odnowienia dzierzawy z dhcp dla modemu astera ? mozesz w nim podbic ttl-a dla choc najprosztrzego ukrycia NATu ktory roisz na komp1 ?

problemow moze byc tu kilka trzeba by troszeczke wiecej szczegolow ;p (np model modemu aster zeby sprawdzic co tam wogole mozesz ustawic ;p )

Modem to Terayon TJ721x.

http://www.erasme.org/Terayon-TJ720-TJ720x-et-TJ721x

Karta sieciowa w kompie 1 to jakiś Broadcom, w kompie 2 Realtek.

Nie wiem co masz na myśli z tą dzierżawą i tak dalej :wink:

Powiedz mi też gdzie mam wyłączyć zarządzanie energią w karcie ?

W opcjach zaawansowanych karty wifi znalazłem opcje: Tryb oszczędzania energii. A tam 3 opcje do wyboru: Maks. oszczęd. energii, wyłączone, wysoka wydajność. Obecnie ustawione jest na wysoka wydajność. Czy to właśnie w tym miejscu mam to wyłączyć ??

EDIT: Właśnie w drugim kompie zobaczyłem, że jest jakaś zakładka "zarządzanie energią" i w niej jedna opcja tylko " zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii" , jest ona zaznaczona.

na obu komputerach WYŁĄCZ zarzadzanie energią ...wiec zablokuj komputerowi mozliwosc wylaczenia karty w celu oszczedzania energii

co do dzierzawy to jest tak: ...modem kablowy otrzymuje dzierzawe adersu IP z serwera DHCP na jakis ustalony czas, np neostrada jak dobrze pamietam na 24h po tym czasie nastepuje odnowienie adresu ( czesto serwer dhcp ustawia sie tak w sieciach operatorskich zeby po wygasnieciu dzierzawy klient dostal inny adres ...)

u ciebie moze byc taka sytuacja ze ten pierwszy komputer ktory robi NAT (potocznie mowiac udostepnia swoje polaczenie innemu komputerowi) trzyma stan polaczenia dla danego adresu i jak się on zmienia o godz 24 (nie koniecznie musi byc inny moze po prostu byc odnowienie adresu co tez moze skutkowac renegocjacja polaczen tcp/ip ) to tamten komp traci necik ....

tak wiec zrob test na tej maszynce komp1 zaraz po "utracie" netu wylacz i wlacz karte sieciową :) (lub obie karty) ...zeby sprawdzic czy to ten problem ;p

ja kiedys nie moglem okielznac kart intela ktore ni jak nie daly sie zmusic zeby wylaczyc im zarzadzanie energia, a tryb ad-hoc taki juz jest ze jak trybu zarzadzania energia nie wylaczysz...to moze sie rozlaczyc i potem nie chce znowu sie polaczyc :D

jezeli mam byc szczery to zakupil bym ovislinka wl-5460 ap v2 ... i bedziesz sobie robil cuda :D

wiem ze niby to nie jest rozwiazanie problemu no ale taki kombajn AP to do domowych sieci po prostu cudo :D mozesz mu zaaplikowac np oprogramowanie APPro to juz mozna sie bawic w polityki QoS dla kazdego z klientow ;p

narazie zrob test ktory ci napisalem i zobaczymy co dalej robic

Powrót