• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z ALPHARD BBA-15

Reakcji
0
Jestem posiadaczem kolumn ALPHARD BBA-15 (600W MAX i 300 W RMS) i mam z nimi 2 male problemy i chcialem sie z wami nimi podzielic i potrzebuje kilka rad na ten temat.Oto one
1)Spalily mi sie w nich glosniki piezoelektryczne tubowe znakowane jako TE 180.Czy mozna zamontowac tam inne glosniki niz piezo bo piezo sa prawie nic nie warte,bardzo szybko sie spalaja.Dodam ze glosnik ten jest wkrecany w obudowe na gwint.Myslalem o glosniku MRD-80.Zobaczyc mozna go na stronce http://www.tridex.com.pl/__35.htm.To jest ten na samym dole.
2) Jaka musze zamontowac w tej kolumnie zwrotnice.Interesuja mnie jakies niedrogie modele kolo 30 zl/szt.
3) Czesto w internecie podawane sa moce zwrotnic np. 500W. Czy ta moc to jest moc MAX czy moc RMS.Jezeli mam kolumne znakowana jako 600W MAX i 300W RMS to moge zamontowac tam zwrotke 500W

moc zwrotnicy czy większa tym lepiej tylko nietszeba pszesadzać ale za 30 zety niedostaniesz prawdziwyh 500W nohyba rze przez ułamek sekundy
pozdro

nikt nie robi zwrotnic 600wat a jak juz to są one za kilkaset zł.... mozesz co najwyzej dać filtr na sopranówke od 12 do 24dB/okt podział jak ci pasuje. ten alphard jest i tak nic nie wart więc niema to większego znaczenia- jak nie zrobisz i tak będzie źłe. co do sopranówki to nieznam tego głośnika ale sądząc po towarzystwie to nic dobrego....

ps co do piezo - je jest dość trudno spalić... jak ci polecialy to dynamiczne spalisz na 100% zacznij słuchać bo glośniki "mówią" i jak umiesz z nimi "rozmawiać" to na 100% ich nie spalisz :)

Powrót