• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z Amanero

Reakcji
0
Cześć,
Próbuję odpalić mojego DAC z kostką AK4490 i mam bardzo dziwny problem, którego przyczyną jak się później okazało jest amanero.
Wszystko działa kiedy w mikserze windowsa mam ustawioną głośność na 1%, kiedy ją zwiększę minimalnie pojawia się szum na kilkudziesięciu khz i przesterowanie.
Amanero jest podłączone bezpośrednio do kostki AK którą konfiguruję przez I2C, w tej chwili ustawiam tylko bit RSTN w rejestrze CTRL1, reszta ustawień jest domyślna.
Czy miał ktoś podobny problem?

AK jest domyślnie ustawiony na 24bit MSB justified, testowałem też inne konfiguracje i problem dalej występuje mniej lub bardziej w zależności od firmware amanero. :(

Amanero ma standardowo ustawione wyjście na format I2S. Musisz przełączyć AK4490 na 24-bit I2S compatible lub 32-bit I2S compatible.

Zmieniałem ustawienia w konfiguracji amanero na format zgodny z tym ustawionym w AK, nie dało to nic więc sprawdziłem pozostałe formaty, również bez pozytywnego rezultatu.

Rozumiem. W takim wypadku może masz problem ze stopnień analogowym? Podepnij oscyloskop i zobacz wyjścia bezpośrednio w AK4490.

Nie napisałeś dlaczego uważasz, że to wina Amanero, więc zakładam, że są różne możliwości.

Sprawdzałem stopień analogowy, wszystko działa poprawnie. Pomiary wykonuję właśnie bezpośrednio na wyjściu AK. Zaraz postaram się wrzucić oscylogramy.

Wczoraj nie udało mi się w ogóle uzyskać sinusa na wyjściu, w zamian za niego na jednym kanale miałem przebieg podobny do LRCK a na drugim podobny do SDATA. Dzisiaj (prawdopodobnie po resecie komputera) znowu pojawił się sinus i wygląda to tak dla różnych poziomów głośności ustawionej w mikserze windowsa (2%, 4%, 8%):

Zakładając, że żaden układ nie jest uszkodzony, to dalej twierdzę, że format danych nie jest dopasowany i miesza się bit znaku.

Ostatnia edycja:
Udało mi się naprawić, jeden z pinów AK był niedolutowany. Wysyłałem dane na szynę I2S i niby scalak odpowiadał, zorientowałem się że coś jest źle kiedy próbowałem odczytać dane z rejestru AK.
Po zmianie i upewnieniu się że wszystko gra układ ruszył. :) Teraz pozostało mi tylko odpalić ponownie amanero w tryb slave i wsadzić na izolowaną stronę bo widać śmieci w.cz na wyjściu.
Dzięki za pomoc. :)

Tyle dobrze, że naprawiłeś :) Z ciekawości zapytam - jaki to pin był? Trochę niespodziewane zachowanie.

Powrót