• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z basami w subie

Reakcji
0
Witam !
Kolega poprosił mnie o pomoc przy swoim sprzęcie car .Nie mam o tym zielonego pojęcia więc proszę o pomoc

problem polega na tym że sub w jego aucie gra jak zwykła kolumna ,wcześniej miał w radiu opcję wł. suba i wtedy grał jak należy ( tylko niskie)
czy to jest wina odtwarzacza ? ,coś źle podłączył ? czy radio do d......

czy można jakoś temu zaradzić ,jakaś zwrotka żeby wyciąć śmieci?

sub - Blaupunkt gtb 1200 mk2
radio - Pioneer mvh-1400 ub
wzmak- pisze tylko że pionier 600-watt

Chodzi ci o to, że odtwarza pełne pasmo (basy,srednie,soprany) zamiast samego basu tak? Moze wystarczy we wzmacniaczu poszukac przelacznika x-over. Powinny tam byc opcje typu LPF HPF Full , lub coś podobnego.

problem polega na tym że sub w jego aucie gra jak zwykła kolumna ,wcześniej miał w radiu opcję wł. suba i wtedy grał jak należy ( tylko niskie)
czy to jest wina odtwarzacza ? ,coś źle podłączył ? czy radio do d......

w tych pionkach jest przelaczana opcja - sub lub tylne kanaly
pewnie wylaczyl suba

wejdz w opcje audio i szukaj ustawien suba - musisz go wlaczyc

ok podpowiem mu co i jak , ale koleś coś mówił że grzebał w ustawieniach i tam jest tylko regulacja wysokie +-,średnie +-,niskie +-
Powiem mu niech jeszcze pogrzebie . W starym radiu miał wł. wył. sub
Póki co dzięki za podpowiedzi :)

Ja w swoim radiu mam tak, że muszę je najpierw wyłączyć, kiedy jest w stanie standby wchodzę do opcji i tam dopiero mogę ustawić, czy wyjście ma być pełnopasmowe, czy jako subwoofer. Potem po załączeniu mam dodatkową opcję w menu, czy grać pełnym pasmem, albo 3 możliwe częstotliwości ciecia suba.

Powrót