• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z Biosem

Reakcji
0
Płyta głowna Chaintech 7aia0 na socket 7 (duron,athlon)

Miałem ostatnio problem z ta płyta, problem tkwi w biosie,komp działal, siedzialem na necie, nagle wyskoczylo ze kabel sieciowy jes odłączony, pomyslalem ze to przez karte sieciowa gdyz sama mi sie luzowala i nie mialem styku czasem,reset robie,niespodzianka,zawiesil sie na oknie powitalnym w XP no to reset tym razem z obudowy, zawiesil sie na skandisku ktory odliczal od 10 sek i na 10 stanal :] reset, nie uruchomil sie komp juz, stukłem w obudowe z nerwow :P i uruchomił sie ale z biosem typu BOOT BLOCK ver.... AWARD please isnsert floppy to drive a PLEASE INSERT DISK AND PRESS ENTER, no to padł bios wiedzialem juz ale w taki dziwny sposob ? co najgorsze to mialem dyskietke z tym biosem, przemontowalem flopa z kompa od taty, bo ja u siebie nie mam flopa bo nie korzystam, wkladam flopa i nie widzi pliku awdflash no to biegne do kompa taty zmieniam nazwe i juz jest ok mysle , przychodze i tu error bo pomylilem sie w nazwie, napisalem awardflash no to znowu do kompa taty chce zmienic nazwe a Tu dyskietka nie dziala juz ;( no to szukam biosa do płyty ale widze juz wersje 7aia5 i 7aia5e sciagam, od razu tez najnowszego flasha sciaglem ,ide z flopem do siebie do kompa i wtopa zawiesza sie na fleshu jak mam wpisac nazwe pliku z biosem, czy ktos sie juz spotkał z tym przypadkiem? plyta jest sprawna ino ten bios nie bardzo ;(

Pozdrawiam

[ Dodano: 2004-12-17, 22:42 ]
Zapomnialem dodać ze prosze o odpowiedź :)

[ Dodano: 2004-12-17, 23:01 ]
Ey widzi ktos co tu pisze? :P

Hmm... jesli nie przyjmuje flash'a to raczej nie kombinowalbym zbyt mocno... Poszukaj po serwisach komputerowych. W kazdym wymiania kosc bios-u, ale nie kazdy bedzie tani. W Krakowie moglbym cos polecic. Taka w miare ludzka cena za ta usluge to okolo 70-80 pln. Jesli uda sie odreanimowac stara kosc to moze bedzie dalo sie cos z tej ceny urwac.

szczerze mowiąc wiecej bys pewnie zaplacił za robocizne w sklepie komputerowym niz nowe mobo, zobacz na allegro wcale drogie niesa bo juz od 50zl kupisz np
- na via masz np
-http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36821478
- w sumie z najtanszych plyt to najlepszym rozwiazaniem byl by zakup AsRocka (wg mnie)

Heh no juz kupilem na alegro plyte Microstara, szukalem po sklepach nowej plyty n.ECS K7S5A lub tej samej ino ze w wersji Merkurego lub Matsonica i juz nie maja niestety :( dzieki za pomoc, heh dobrze ze na alegro kupuja uszkodzone plyty za jakies 20 zl moze pojdzie :)

no niestety w tej twojej plycie to juz bios o wymiany byl albo do sfleszowania ale nie z dyskietki tylko innego kompa albo takiego specialnego urzadzonka, no ale jak juz masz nowa to spox :)

wydaje mi sie ze biosa zrobiłbym jakbym mial dyskietke z tym biosem i tym flasherem sprawna ale na pecha ona sie zepsuła po chwili ;( jak to mowia life is brutal and full of zasadzkas i czasem kopas w dupas :] spoko dzieki za odpowiedzi :)

Powrót