• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z doborem kondensatorów do tda7294

Reakcji
0
Jestem w trakcie składania wzmacniacza na tda7294 tu są schematy
http://www.imagic.pl/pupload/view/136301
czy nie będzie sprawiało wielkiej różnicy jeżeli jako element C1 -2.2uf zastosuje jeden z tych kondensatorów:
KONDENSATOR MKT, KONDENSATOR POLIPROPYLENOWY, tak samo jako elemnet C8,10 -470n nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.

linki wklejaj normalnie, bez zadnych znakow w ich poblizu bez spacji

na twoje pytania moznaby znalezc odpowiedz studiujac konstrukcje innych na tej kostce

adamp9 napisał:
czy nie będzie sprawiało wielkiej różnicy jeżeli jako element C1 -2.2uf zastosuje jeden z tych kondensatorów:
KONDENSATOR MKT, KONDENSATOR POLIPROPYLENOWY,
nie. byle kondensator foliowy (mkt, mkp, mks, mkse itp) bo akurat tutaj to wplywa na brzmienie
wartosc ta tez niemusi byc dokladnie 2,2uF - zobacz PDFa producenta. ja np mam 470nF
adamp9 napisał:
tak samo jako elemnet C8,10 -470n
to sa kondensatory przeciwzakluceniowe czy cos takiego. powiesz w sklepie ze chcesz do filtrowania zasilania i beda wiedzieli co dac
dziwia mnie tez te wartosci bo zazwyczaj jest to 100nF

adamp9 napisał:
nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.
na to niestety nie odpowiem bo niejestem elektronikiem i szczerze mowiac to nawet niewiem czym one sie roznia... :oops:

adamp9 napisał:
tak samo jako elemnet C8,10 -470n nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.

tantalowe sie nie nadają, możesz dać monolityczne, a metalizowane? chyba chodzi o MKT albo jakieś inne tworzywowe ;) też możesz dać ale są one dużo droższe i nie ma sensu dawać ich tutaj do zasilacza

Powrót