• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z filtrem AVT2449 raz jeszcze :/

Reakcji
0
Na poczatku chcialbym przeprosic wszystkich za te kilka postow dotyczace tego samego :/ Jednak przez tydzien siedze przy subwooferze z nadzieja w oczach ze to zagra i nic! :(
Problem polega na tym, ze normalnie wzmacniacz gra, ale jak podlacze filtr to juz nie gra :(

Calosc podlaczam tak jak na ponizszym rysunku i bardzo prosze o jakies rady czy jest to dobrze podlaczone a jesli nie to co powininem zrobic

Załączniki

• 1_171.gif
    1_171.gif
    5.7 KB · Wyświetleń: 0
Masz tu cos mnamieszane. Cienki ten schemat. Narysuj jeszcze raz i zaznacz gdzie jest zasilanie filtra, koncowki. Od filtra powinno odchodzic 6 polaczen: 2 od zasilania, 2 wejsciowe sygnalu, 2 wyjsciowe sygnalu. Od koncowki powinno byc 7 polaczen: 2 wejsciowe sygnalu (z filtra), 3 wejsciowe zasilania, bo to chyba na zasilanie symetryczne (wszystkie z zasilacza) i 2 wyjscia na glosnik. Narysuj jeszcze raz i to uwzglednij.

zgadzam sie z przedmówcą, ten rysunek jest lekko wybrakowany..
lekko to mało powiedziane, ale przypuszczam że Ci sie myszka w paincie omyłkowo przesunęła a nie lutownica po płytce więc czekamy na nowy rysunek.

moze ja sie nie znam (a nie znam sie, oj nie!) ale czemu drugi syganł jest ground? he?
nie powinien być podłączony do C?

Nie moze byc podlaczony do C, poniewaz ten filtr dodatkowo sumuje kanaly stereo: schemata blokowy z dokumentacji kitu...

Załączniki

• 2_211.jpg
    2_211.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 0
do tego avt sygnał leci na schemacie dwoma czinczami a u ciebie jedna przecież! jedna masz wolną.. ale ja sie tam nie znam.. powtarzam ze elektronik to ja nie jestem..

Albo cos przekombinowales, albo z ukladem jest cos nie tak. Kiedys tez skladelem ten kit i mi nie dzialal bo jak sie pozniej okazalo AVT przyslalo niedzialajacy stabilizator. POZDRO

Ale czy to polaczenie jakie widac na moim schemacie jest poprawne i powinno dzialac?

Wszystko jest ok, ale co do podpiecia zasilania do filtra nie jestem pewien. Nie ma schematu tego filtra, ale wiem, ze moze on byc zasilany symetrycznie i pojedynczo. Ty masz pojedyncz, ale na pewno dobrze pdlaczyles to zasilanie?

Zbytnio Ciebie nie rozumiem :/ Jak mozna zle podlaczyc zasilanie? Jezeli chodzi o biegunowosc to jest na 101% dobrze podlaczone.

no tak ... mam pytanie - na wyjsciu masz podpiete 2 koncowki polączone w mostek mam rozumiec ? bo na wyjściach E i F masz sygnał w przeciwnej fazie i normalnie jak masz podpietą końcówkę to wykorzystujesz tylko jedno z tych wyjśc (F). Co do zasilania to wylutowałeś C3 i C4 ?

Oczywiscie, ze nie wlutowalem C3 ani C4. Pozatym nie rozumiem o czym piszesz z tymi fazami :/ Moze jakies konkretne rady? Wzmacniacz jest to zwykly kit AVT wzmaka mono na tda7294
Z gory dzieki

sygnał na wejście TDA podaj z punktu F i mase z masy i zobacz czy cos lepiej .. a i sugeruje dokladniej poczytac dokumentacje ;)

[ Dodano: 2005-05-05, 21:49 ]
no i jak ? ruszyłeś cos ?

Powrót