• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

PROBLEM Z FORNIROWANIEM!! APOKALIPSA!!

Reakcji
0
Witam, prosze o pomoc w waznej kwestii.
Mianowicie zbubowalem subwoofer, zostalo mi fornirowanie. Z braku doswiadczenia przewertowalem wszystkie mozliwe tematy na forum i....natknolem sie na problem ktory moze popsuc wizerunek mozolnie kontruowanej i wykanczanej obudowy. Microszczeliny itp zaszpachlowalem szpachla do drewna i tu jest pies pogrzebany. Fornir pobowalem kleic kilkoma klejami (Moment Henkel'a, klej do drewna Patex'a, Vicol) i nie chce mi zwiazac ze szpachla!! Majac tylko wiedze teoretyczna z forum proby robilem na poszpachlowanym kawalku mdf i wtedy zobaczylem ze fornirowanie subwoofera nie ma sensu. Fornir "odlazi" razem ze szpachla.
Nie ma mowy o zlych warunkach atmosferycznych czy zabrudzonej powierzni klejonej.
Jesli zrobilem cos zle to prosze o slowa krytyki rowniez, chce uniknac tych samych bledow w przyszlosci.

Nie bardzo rozumuje... jesli chodzi o powierzchnie skrzynki to jest gladka jak pupa niemowlecia, sporo pracy wlozylem w zeszlifowanie szpachli tak by nie bylo czuc przejscia na mdf. o szparach nie ma tez mowy.

uzywales szpachli do drewna czy samochodowej? bo widze ze tu ze szpachla jest cos nie tak. mi nigdy w zyciu nie odeszla szpachla samochodowa

uzylem szpachli akrylowej. na opakowaniu bylo napisane ze do drewna, listew wykonczeniowych itp ogolnie do wykonczania niedorobek.

Użyj samochodowej szpachli z dodatkiem włókien szklanych...możesz później dłutem walić i nie odejdzie :P

z czego, jak wy robicie skrzynki ze musicie szpachlowac?? ja tylko raz uzylem szpachli do kolumn bo robilem ze starych blatow ze szkolnej pracowni :lol:
tak to tylko kleje i mam czysta powierzchnie :cool:

tak właśnie się kończy wkręcanie wkrętów co 5cm celem wzmocnienia budy - cała praca trwa 5 x dłużej tylko z powodu samego szpachlowania i szlifowania ;]

Ja zawsze używam najtańszej szpachli do drewna (takiej białej) i Moment łapie bez żadnych problemów. Może masz jakąś starą szpachlę?

Polozylem taka za 11zyla a date ma do 2009r. sprobuje Moment zmieszac troche z pyłem po szpachli, moze sie przyjmie.

Powrót