• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z głośnikiem

• Autor wątku Autor wątku Pem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Pem

Reakcji
0
Mam problem. wyciagłem głośnik basowy i mi odlkleił sie ten magnes z pokrywą. I teraz gdy wsadziłem go spowrotem to głośnik nie gra, Albo jak gra to słabo. Czemu tak sie stało? I co zrobic?

Wyciągnąłem ... daj jakieś fotki czy coś. bo ja to rozumiem, że ci się głośnik rozleciał ? : ) pokrywa, magnes ? : ))

no jak masz głośnik to z tyłu jest magnes i on odleciał od tej cewki i gdy dałem go spowrotem to juz nie działa ten głośnik i wogóle cewka cieżko chodzi w tym;/

pewnie włożyłeś to tak żeby tylko się trzymało a cewka nie jest wycentrowana i pewnie gdzieś ociera... A nie gra bo może uszkodziłeś cewkę(przetarłeś lub przerwałeś) Co to za głośnik? No i wrzuć fotki... Jak masz miernik to sprawdź ,,piszczkiem" czy jest przejście .

Pem, cewka musi byc idealnie wycentrowana w szczelinie ukladu magnetycznego. jak ociera to wlasnie gra cicho i charczy

jak to nie jest jakis wybitny glosnik to go poprostu wywal. no chyba ze chcesz sie czegos nauczyc? :D

a tak pozatym - nie ladnie zucac kolumna! tylko w takim przypadku magnes odpada od kosza :P

żeby to teraz złożyć musisz głośni rozebrać na części pierwsze niestety inaczej się nie da, musisz odkleić od kosza membranę z zawieszeniami i zrobić dystanse żeby wpasować równo magnes tak żeby szczelina była równa z każdej strony i dopiero później wszystko centrować a magnes musisz przykleić jakimś klejem epoksydowym.

Powrót