no hmmm - jakiś czas temu - ze dwa lata temu, było to może miesiac lub dwa po tym kiedy TF Silesia wycofała się z inwestycji w Tonsil i zlikwidowała działaność spółki Pro-Tonsil. Wtedy właśnie wystawili na allegro do sprzedazy cały zapas magazynowy cześci do produkcji głosników.
Wygląda na to że ktoś te części mógł od nich kupić? Hurtem albo w mniejszych "paczkach". Za całość chcieli 2,8mln zł. chyba. Z tego wynika że takich kwiatków jak głosniki Tonsila które z Tonsilem nie mają nic wspólnego będzie jescze długo i dużo na rynku.
Zaraz potem kiedy powstała spółka TonsilTechnologie i otworzyła swoje forum internetowe napisano na nim że głośniki Tonsil są (w tamtym czasie były) najchętniej podrabiane. Czyli wtedy musieli już o czymś takim wiedzieć.
głośniki gotowe z magazynów Pro-Tonsil zostały wtedy wstawione do magazynów jakiejś hurtowni.
Sprzedawcą spadku po Pro-Tonsilu była firma WRJ Serwis z Siemianowic Śląskich
http://protonsil.otwarte24.pl/Informacje#kontakt
Obecnie ta strona internetowa jest pusta i wygląda na, że zapasy wyprzedali hurtownikom.
Dla przykładu GDN 20/100/3 który teraz jest po 140-150 złotych na alledrogo i widziałem go już za 180złotych. WRJ Serwis sprzedawał w detalu po 120zł.
Były to wyroby Pro-Tonsilu, które mieli bez żadnych opakowań, głosniki stały wprost na ruchomych stojakach/paletach. Przypuszczam, że mogły zostać zdjete z produkcji przed kontrolą jakości. Te które od nich kupiłem wyglądały dobrze, prosiłem o dokładne sprawdzenie np. symetrii wklejenia magnesów, bo człowiek który obsługiwał tam sprzedaż nie znał się na głośnikach. WRJ Serwis w ogóle zajmuje się chyba produkcją i handlem wyrobówi stalowych - to jest walcownia rur mająca tyle wspólnego z Pro-Tonsilem że w obu inwestorem była państwowa agencja TF Silesia.
---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post o 12:48 ----------
ps dla interesujących się biznesem artykuł o "osiągnięciach" Państwowej agencji o nazwie TF Silesia w restrukturyzowaniu takich firm jak WRJ (walcowania rur) i Tonsil SA / Pro-Tonsil
http://hutnictwo.wnp.pl/przyszlosc-wrj-internauta-polemizuje-z-jadwiga-dyktus,17962_1_0_0.html