• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z kalibracja Jiga w speaker workshop

Reakcji
0
Witam,
Jak w tytule, mam problem z kalibracją rezystorów w 16 i 4 oma. Wyskakuje mi błąd odnośnie złego połączenia kabli. Dodam ze wszystko było sprawdzane i kabinowane wielokrotnie. Myślę ze pozostaje kwestia złej karty, dlaczego ;/?.
Obecnie testowałem na SB live CT 4830 i nie przyniosło to większych rezultatów.

Czy może ktoś miała przypadłość z tego typu kartą, ewentualnie jaką używkę polecacie,
Proszę o odp.

Pozdrawiam Maciek

Arta to pakiet, w ktorym robi sie tylko same pomiary. Pozniej exportujesz je do programu symulacyjnego. Moze to byc SW, Lspcad, Xsim, Boxsim i tak dalej... Tutoriale masz w sieci i na stronie Arta.

Program SW chodzi na xp, na win7 próbowałem ale są problemy, brak kompatybilności karty. Jakiej karty używasz przy win8.1 ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem może warto przesiąść sie na arte....

Ostatnia edycja:
Do używania SW najlepiej pasuje win xp i niższe, wtedy zawsze wszystko działa bez problemu.

Tutoriali do ARTA jest stosunkowo mało, ponieważ wszystko jest zamieszczone w dokumentacji na artalabs- trochę chaotycznie i ciężko wychwycić konkrety, ale jest. Jeżeli chodzi o pomiar impedancji, to poradniki są tak na prawdę zbędne, choć i do tego programu jest manual. LIMP jest wystarczająco intuicyjny, a sam pomiar banalnie prosty. Argument że SW jest za darmo to żaden argument, arta również działa za darmo tylko nie można nic zapisać. Jak wiadomo dla chcącego nic trudnego, wiec i z tym można sobie poradzić :)

Do końca nie wiem jaką mam kartę dźwiękową bo korzystam ze zintegrowanej w laptopie HP 4540s.
Też byłem zaskoczony jak pierwszy raz odpaliłem i zadziałało bo wcześniej na tym samym laptopie miałem Win7 i SW wówczas nie hulał. Pomiary które robię wydają się być prawidłowe ponieważ mam tez kolumny DIY robione przez inną osobę do których dostałem pliki pomiarowe SW. Pomiary z mojego systemu pokrywają się z nimi.

Myślę że w Win10 zmieniono obsługę sterowników i może warto potestować SW na tym systemie z innymi kartami dźwiękowymi. Jednak coraz większa liczba osób korzysta alternatywnego oprogramowania pomiarowego - pewnie z czegoś to wynika np. łatwiejszej kalibracji, stabilności programu itd.
Jeżeli nie znałbym obsługi SW (w tym kalibracji) myślę że pewnie szedłbym w inne oprogramowanie. Ale na obecnym etapie z czystego lenistwa i braku czasu siedzie na SW i Holmie na Win10.

Witam,i dzieki za odp.
Niedawno zainstalowałem wyżej wspomnianego HolmImpulse na mojej win7 z zintegrowana karta. Wszystko okazuje sie być okey zaraz spróbuje zrobic pierwszy pomiar charakterystyki.

Witam,
Jak w tytule, mam problem z kalibracją rezystorów w 16 i 4 oma. Wyskakuje mi błąd odnośnie złego połączenia kabli. Dodam ze wszystko było sprawdzane i kabinowane wielokrotnie. Myślę ze pozostaje kwestia złej karty, dlaczego ;/?.
Obecnie testowałem na SB live CT 4830 i nie przyniosło to większych rezultatów.

Czy może ktoś miała przypadłość z tego typu kartą, ewentualnie jaką używkę polecacie,
Proszę o odp.

Pozdrawiam Maciek
Mam podobny problem, nie mogę skalibrować 16Ohm i 4Ohm, czy poradziłeś sobie z problemem, ma Win XP.

Miałem podobny problem, winny był jeden z przełączników (ten 3 pozycyjny, po lewej),
niby miał przejście, ale czasem rezystancja trochę "pływała".

mg

Dzięki za odpowiedź, starałem się kupić trochę lepsze te przełączniki, robiąc test omomierzem wszystkie pomiary wychodzą poprawnie, a mimo to cały czas wywala mi błąd że żem mam obwód otwarty.

Powrót