• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z konstrukcją kolumn

Reakcji
0
Mam głośniki
GDN 20/80/2
GDM 12/60
GDWK 8,5/50/1
Chciałem na nich zbudować kolumny.Wiem,że niskotonowy powinien mieć małą obudowe około 30l,ale niemożliwe jest umieszczenie wszystkich tych głośników w takiej.Niechce robić suba i monitorków osobno,tylko dwie kolumny.

1.Jeżeli wymiary będą 26*30*72 obudowy z bass-reflexem.To objetość wyniesie około 45l
2.Jeżeli zrezygnuje z bass-reflexu to wymiary będą 26*30*60.TO objętosć wyniesie 37l.
A może do obudowy(2) dodać bass-reflex z tylu?
Albo wstawić półkę (objetość w przestrzeni niskotonowego 26,5l)?

Chciałem też wiedzieć jak wyliczyć długość i powierzchnię bas-reflexu do tych głośników.

Za wszystkie rady z góry dziękuje

nie do konca rozumiem w czym problem... zrob bude 45 litrow i wydzil ok 10-12 litrow dla wysokiego i sredniego a reszta bedzie dla 20/80/2 jak ci zalezy na zejsciu to lepiej daj br.. a nawet jak by bylo 45 litrow na sama basowke to i tak sobie w takiej poradzi...
a co do strojenia i wielkosci br to proponuje zajzec na strone glowna tego serwisu i poczytac sobie troche artykułow ...
pozdro

już to sie powtarza ale czytaj czytaj czytaj artykuły zestrony, mało ich ale z nich sie dowiesz dużó naprawde,
pozaytm programem winisd wszystko możesz sklepac sobie (niemówie o zwrotnicy heh)

poprostu jesli dla gosnika niskotonowego chcesz np 30 litrów a średniak potrzebuej te pare litrów to liczysz obudowe o wymiarach takich zeby wewnątrz objętośc wynosiła 30 litrów + ta komroa która zrobisz dla średniotonowca (oczywiscie dodajesz objętośc zewnetrzna tej komory do objętości wewnętrzjej całej obudowy)

jesli niemasz pojęcia to niewiem czy zrozumiałeś o co chodzi choiaz to wszystko banalna sprawa jest z tymi objętościami <lol>

Powrót