• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z potencjometrem "gain"

Reakcji
0
Witam, mam problem z moim wzmakiem tzn potencjometr od "mocy" jest tak nazwijmy to rozklekotany, że jadąc na dziurach słychać trzaski,piski, szumy w głośnikach. Wiem, że to od tego bo zbadałem cały układ.
Istnieje jakaś domatorska możliwość naprawy tego?

z góry dzięki, pozdrawiam

dzięki Panowie, w wolnej chwili rozkręcę i zrobię zdjęcie to może nakierujecie mnie na odpowiedni zamiennik w necie. Lutować potrafię, więc może coś z tego będzie

witam ponownie, rozmontowałem wzmak i poniżej zdjęcia co ukazało się moim oczom. Doradźcie Panowie jakie potencjometry kupić na zamianę

20131230_195026[1].jpg

20131230_195018[1].jpg

20131230_194931[1].jpg

czy taki potencjometr z tym 6-tym pinem prostopadle jest gdzieś osiągalny? Szukam i albo są takie w jednej linii albo w dwóch po 3pin

Witam ponownie,
potencjometry wymienione choć było trochę problemów z dopasowaniem na płytce.
Trzaski które miały miejsce przy przypadkowy ruszeniu ustąpiły całkowicie, ale zauważyłem że na kanałach 1 i 3 jest szum. Jednostajny dość głośny, który nie wzrasta wraz z zwiększeniem głośności. Na początku myślałem, że to rca, ale wszystko sprawdziłem, przekładałem i ewidentnie szumią kanały 1 i 3 we wzmacniaczu.
Czy może to być przyczyną zmiany potencjometrów? Głowy nie dam ale przed wymianą chyba też szumiało choć wtedy przez trzaski nie zwracałem na to uwagi

Powrót