• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z potencjometrem od głośności

Reakcji
0
Mam problem z potencjometrem (100k-om) od głośności. Gdy podpinam go pomiędzy karte a wzmacniacz to regulacja głośności jest dziwna bo zaczyna się dopiero gdy przykręce go prawie do końca, ale to juz maly problem. Gorzej jest z tym że nastepuje duży przeskok głośności w pewnym miejscu i własnie nie wiem dlaczego. Zrąbany ten potencjometr czy co?

Mozliwe ze zrabany.
Albo twoj wzmak ma mala impedancje wejsciowa co razem z potencjometrem logarytmicznym da wlasnie taka superlogarytmiczna regulacje.
Jesli wzmak to TDA7294 ktory ma na wejsciu 22kom to zeby regulacja byla logarytmiczna wystarczy dac potencjometr 100kom ale liniowy!

Do zmiany glosnosci stosuje sie potencjometry logarytmiczne (literka B na koncu - nie dotyczy tajwanu itp. ;)), a ty masz najprawdopodobniej M+N - czyli potencjometr dedykowany do regulacji balansu - bo z tego co opisales to tak sie zgrubsza zachowuje...

theant, literkę A stosuje również alps (i nie tylko, np. Noble też) od jakiegoś czasu dla ch-styki logarytmicznej. Polecam udać się na stronkę esp, gdzie było o tym wspomniane (chodzi o tą zamianę oznaczeń).

kortel85, do potencjometrów sa odpowiednie preparaty czyszczące i na pewno nie jest to WD-40.

Wymieniłem go i już wszystko działa tylko pojawia sie inny problem: nie da się ściszyć sygnału do końca tylko do pewnego momentu, dlatego nie można słuchać ciszej. HELP!!

Czy moze pan przyciszyc radio?
Przyciszyc sie juz nie da ale mozna zrobic glosniej :)

miałem dokładnie te same problemy z telpodami. poradziłem sobie, kupując po kolei 4 takie same i wsród nich był ten jeden, który działa tak jak trzeba:)

Powrót