• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z SW czy z Visatonami?

Reakcji
0
Pomierzyłem zakupione niedawno Visatony i jestem podłamany :(

Pacjentem jest Visaton W170SC 8 ohm
wg producenta:
fs 36Hz
Qts 0,36
Vas 38L

wg moich pomiarów w SW:
fs 56Hz
Qts 0,7
Vas 18L

Użyłem metody masy dodanej, która podobno jest mniej dokładna, ale takie rozbieżności to raczej w błędzie pomiaru się nie mieszczą. Tym bardziej że pomiary Tonsilowskiego GDN20/60/3 dają różnice fs rzędu 2 Hz. Wygląda to tak jakby zawieszenie wyszło im "trochę" zasztywne. Co ciekawe pomierzyłem 4 zakupione egzemplaże i za każdym razem to samo. Najgorsze że głośnii z takimi parametrami nie przydadzą mi się do niczego. No chyba że ja coś robię nie tak, ale wykres impedancji jest wyraźny i gładki więc to chyba jednak głośniki są do kitu.

Macie jakiś pomysł co dalej?

PS
Sorki że powtażam posta z innego wątku, ale chyba go tam nikt nie zauważy.

wygrzałeś je wcześniej ?
choć i tak takie duże różnice żeby były :/
może złą masę podałeś ?;)

Nie wygrzewałem, ale to mogłoby tłumaczyć różnice na poziomie pojedynczych Hz.
Masa nie ma nic do rzeczy przy pomiarze fs, ma wpływ na wyniki Vas. podałem 6.54 grama - 5 zł.

Producent mierzy w komorze bezechowej, tylko jjuz nei wiem ktore zawieszone swobodnie a ktore w obudowie IEC nieznanych mi parametrow, musza sie roznic wyniki. Zaden program uwzgledniajacy chocby najdrobniejsze szczegoly otoczenia, kalibrujacy sprzet nie pomoze .
Nie wiem skad przekonanie ze takie a nie inne pomiary sa bardziej wiarygodne, zblizone do naturalnych itd.
Poprostu inne warunki wiec inne wyniki, fizyki nie da sie pokonac.

Ale fs jest zawsze określana dla pomiarów freeair. Co do dokładności Vas i Qts to oczywiście że mogły mi wyjść bzdury, ale różnica w fs pomiędzy 36Hz a 55Hz jest conajmniej niepokojąca.

[ Dodano: 2005-11-14, 12:58 ]
Sprawa się chyba wyjaśniła :)
Dostałem potwierdzenie z firmy gdzie dokonałem zakupu że faktycznie głośniki wymagają wygrzania przez 100h. Pozatym Visaton dokonuje pomiarów w odgrodzie 135x165 - norma IEC jak słusznie zauważył MarekW.

Dokladnie - zapusc mu 40Hz na luzie i zostaw na dwa dni - zobaczysz, ze spadnie na leb ;) To normalne - lepiej, ze podaja dla ulozonych, co by bylo jakby po tygodniu glosnik zaczal grac gorzej, niz lepiej :)

Dokładnie tak jak piszesz. Tylko nie wiedziałem że są takie wielkie różnice. Z tego co znalazłem wcześniej na forum to ludzie pisali o odchyłkach rzędu kilku Hz. Okazuje się jednak że mogą być dużo większe. Trochę mnie to zbulwersowało na początku ale już doszedłem do siebie :D

Powrót