• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Reakcji
0
Szanowni Koledzy,
Zabrałem się do wykonywania pierwszych pomiarów w speaker workshop. Z powodzeniem udało mi się zmierzyć impedancję głośników, pomierzyć elementy pasywne, a także nastroić bass reflex.
Niestety gdy przyszło do pomiarów z użyciem mikrofonu to pulse response jest pofalowany na kształt sinus. Charakterystyka również jest pofalowana. Mikrofon sam w sobie działa. Jig we wszystkich pomiarach również wychodzi ok. Mikrofon podłączam, z przedwzmacniaczem, bez przedwzmacniacza i ciągle to samo. Spróbowałem z innym wzmacniaczem- również bez zmian.
Poradźcie proszę jak wyeliminować problem.
Pozdrawiam;)

pulse:
tgsioj.png

Ostatnia edycja:
Żeby wyeliminować problem sprzętowy sprawdź jak pomiar wychodzi w ARTA.

ustaw markery i zrób pomiar bramkowany.
Preferences->markers->time
Zmień skale wykresu na do 20ms a nie jakiś kosmos ;)
Ustaw marker przed pierwszym widocznym odbiciem .
Wszystko jest na stronie głównej w artach Yoshiego

Dziękuję, za szybki odzew.
Zastanawiam się po prostu, czy ten pulse może być taki pofalowany- tu w większej skali
tcfpb6.png

O ARTA nie mam żadnego pojęcia, i próbuję coś teraz pomierzyć, ale robię to trochę na oślep ;/
Czy taki pomiar charakterystyki byle jakiego tweetera może być prawdziwy?
kzg42e.png

Co ciekawe dopiero pomiar nearfield dołu wydaje mi się być możliwy:
2sylmv.png

Zauważyłem jeszcze, że momentami jig nie reaguje wcale na mikrofon, tzn. daje pomiar taki jakby mikrofonu nie było.
Najgorsze, że wszystkie wykresy wychodzą mi co chwila inaczej :( Wszystkie pomiary bez mikrofonu były ok
Cóż jest źle? :(

Ostatnia edycja:
Markery ustaw (w tutorialu jest jak), ale też rozmieść jakoś porządniej graty. Jak najdalej od ścian (czyli po środku) i mikrofon na wysokości tweetera.

Tak przykładowo wygląda to u mnie:

Nie pamiętam jak mam ustawione markery, bo na innym kompie to otwarłem (na obrazku trochę przydługawe), ale z tutoriala się dowiesz o co chodzi.

Dzisiaj będę walczył dalej. Na bieżąco mam tutorial Yoshiego pod ręką ;) . Wydawało mi się, że ustawiłem markery od 0 do 17,5ms i z nimi mierzyłem te charakterystyki, ale dzisiaj spróbuje jeszcze raz i opiszę efekty. Sprawdziłem jeszcze system pomiarowy. Odczyty rezystancji na jigu są poprawne, mikrofon też działa. Podobne szaleństwa wychodzą mi na dwóch różnych komputerach.
Poprzestawiam pomiary zgodnie z sugestiami i dam znać:)

Na pomiarze nearfield masz dużą szpilę na 50Hz. Zbiera Ci pewnie kabel od mikrofonu. To jest bardzo ważny kabel, jest jakość kluczowa, ekran powinien być bardzo gęsty.

Zacząłem pomiary. Pulse response przy przeskalowaniu na 0-20 ms rzeczywiście zaczął wyglądać normalnie :D. Po ustawieniu markera wyszła taka charakterystyka kopułki (głośnik marnej jakości):
0y1qdz.png
.
Nadal widać tu niestety pofalowanie- czy to normalne? Ten pik na 50hz kilkakrotnie już mi się rzucił w oczy. Raz po raz pojawia się na wykresach. Kabel zmieniałem i za każdym razem to samo. Mikrofon mam zrobiony z rurki i wkładki wm61a. Rurkę zakończyłem gniazdem rca. Masę wyprowadziłem do zewnętrznej części gniazda.
Jeszcze raz podkreślam, że jig za każdym razem mierzy charakterystykę inaczej :(. Momentami tak jakby nie widział w ogóle mikrofonu i podaje odczyty z gniazd. Czy nie powinienem czegoś jeszcze zrobić z samym mikrofonem? Czy wystarczy w ogóle, że nie podłączam go przez przedwzmacniacz, skoro karta daje napięcie 3,8V? :)

Po ustawieniu markera wyszła taka charakterystyka kopułki (głośnik marnej jakości):
I masz za duży ustawiony . spróbuj 5-10ms .

Z tym brumem musisz coś zrobić . Możliwe że to wina karty i wbudowanego w nią wzmacniacza mica.
Ale w pierwszej kolejności wyeliminuj problemy z JIG-iem .

Ustaw markery jako widzialne, będziesz mógł przesuwać i sprawdzać co się dzieje.

Taki spory brum raczej nie będzie od źle ekranowanego kabla, bo sygnał z elektreta nie jest wybitnie słaby, natomiast pętla masy czy jej brak w którymś miejscu już prędzej.

Próbowałeś bez żadnych dodatków (sam mic z jackiem) do różowego wejścia karty dźwiękowej?

Po dzisiejszej walce nie wyszło wiele dobrego. Ostateczne najlepsze co udało mi się osiągnąć to takie wykersy dla kopułki i głośnika niskotonowego 10cm (obydwa przetworniki bardzo słabej jakości):
eagiz6.png
. Splice nearfield:
5qypj0.png

Mikrofon jest doczepiony bez przedwzmacniacza do jiga. Z przedwzmacniaczem dzieje się to samo. Posprawdzałem w zasadzie wszystko i nie wiem co jeszcze może być nie tak :( Może coś z masą spróbować przy mikrofonie zrobić?
Jeszcze tak na marginesie, pomijając ,sinusoidalny kształt"- czy nawet dla bardzo złych głośników, tak słaby wykres charakterystyki (w ogólnym zakresie) jest prawdopodobny w tych pomiarach? (pomieszczenie mam dobrze przygotowane) Czy mogą pojawiać się piki na skrajach pasma? Kombinuję z markerami, ale one nie przynoszą znaczących zmian ;( Ech...

Nagrywając mikrofonem przy pomocy jakiegokolwiek programu działa wszystko jak powinno?

Na wykresach śmieci straszne, z gorszymi głośnikami jest tak, że mogą nie brzmieć, ale wykresy jakieś tam jednak mają...

W ARTA możesz dość łatwo wyeliminować problem sprzętowy, klikasz ikonkę FR1 i potem czerwony trójkąt, poleci cały czas szum i pokaże się wykres na bieżąco (możesz kliknąć u boku "FIT" do dopasowania skali), zatrzymuje się kwadratową ikoną, potem screen i zobaczymy.
Pomiar bramkowany też tam trudny nie jest ("IMP", czerwona strzałka, zakładka MLS (+ wybór kanału z mikrofonem), record, pokaże się impuls ustawiasz pierwszy marker, klikasz "SET" i przesuwasz drugi do końca, potem tylko zakładka u góry "Analysis" i będzie tam wykres bramkowany chyba jako pierwsza opcja, tak w wielkim skrócie i uproszczeniu).

Nagrywając mikrofonem przy pomocy jakiegokolwiek programu działa wszystko jak powinno?

Na wykresach śmieci straszne, z gorszymi głośnikami jest tak, że mogą nie brzmieć, ale wykresy jakieś tam jednak mają...

W ARTA możesz dość łatwo wyeliminować problem sprzętowy, klikasz ikonkę FR1 i potem czerwony trójkąt, poleci cały czas szum i pokaże się wykres na bieżąco (możesz kliknąć u boku "FIT" do dopasowania skali), zatrzymuje się kwadratową ikoną, potem screen i zobaczymy.
Pomiar bramkowany też tam trudny nie jest ("IMP", czerwona strzałka, zakładka MLS (+ wybór kanału z mikrofonem), record, pokaże się impuls ustawiasz pierwszy marker, klikasz "SET" i przesuwasz drugi do końca, potem tylko zakładka u góry "Analysis" i będzie tam wykres bramkowany chyba jako pierwsza opcja, tak w wielkim skrócie i uproszczeniu).

Bardzo dziękuję za tą instrukcję. Podłączyłem mikrofon, i wzmacniacz bezpośrednio do karty. Po ustawieniu markera udało mi się otrzymać: dla kopułki:
m6i0f8.png
, dla 10 cm:
1l69ws.png
. Czy mają one jakiś sens? Co może być nie tak z jigiem, skoro pomiary oporu wychodzą ok, napięcie na gnieździe mikrofonu jest takie jak w karcie, ale wyraźnie wkładka opiera się współpracy z jigiem? Czy ekranowanie ma duży wpływ? Czy w arta podobnie jak w SW mogę ,,zaprojektować" zwrotnicę ?

Mam puszczony szum i manewrując mikrofonem widzę, że wykresy dla on axis robią się w arta coraz bardziej normalne :D. Jednak w każdym wypadku- również dla nearfield , w przypadku głóśnika 10cm pojawia się pik w okolicy 7000Hz... (swoją drogą w SW też coś tam było)

Ostatnia edycja:
A jasne 1/1 ;) Proszę uprzejmie: góra:
7yfhq3.png
, dół:
wfhcgy.png

Wygładzone do 1/24 oktawy - nie widzę, czy można kompletnie wyłączyć.

Te pomiary już mają sens, teraz możesz kliknąć M+P, odznaczyć "minumum phase", jeśli jest zaznaczone i masz pliki, które mogą posłużyć do projektowania, na koniec eksport do ".frd" i można używać w SW.
Przed samym pomiarem warto też zainteresować się "FR Compensation" i wrzuceniem tam pliku kalibracyjnego mikrofonu.
Dokładniej po angielsku, ale może obrazki się przydadzą. LINK

A teraz spróbuj na tym samy połączeniu w SW, jeśli dalej będzie sieczka to masz w programie coś nie tak.

Powrót