• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem ze starym wzmacniaczem - trzaski z sieci

Reakcji
0
Cześć !

Ostatnio dostałem stary wzmacniacz marki Kenwood. Wzmacniacz działa poprawnie, kanały grają równo ale jest jeden problem. Gdy wzmacniacz jest uruchomiony i ktoś w mieszkaniu zgasi/włączy światło słychać w tym momencie trzask w głośnikach. Prawdopodobnie jest to wina zasilania wzmacniacza. Wygląda to tak, że od gniazda IEC do włącznika a później do transformatora są same kable, nie ma jakiegoś softstartu, zabezpieczeń itp. Co zrobić jak najmniejszym kosztem żeby wyeliminować te zjawisko?

Co to za model?

Obawiam się, że nie musi to być wina zasilacza, trzeba obadać który stopień zbiera syf.

Model KA-405 i właśnie z tego co widzę porównując zdjęcia z sieci jakieś kondensatory są zamontowane przy włączniku. W przypadku mojego egzemplarza jest tylko jeden i siedzi po przekątnej bez izolacji. Widać że była już jakaś interwencja ponieważ jeden z potencjometrów od regulacji VU meter jest na sztywno zrobiony na rezystorach. W zasadzie to żadna wada bo wszystko działa tak jak należy a wskaźniki chodzą prawidłowo i równo ( taka sama wartość ustawiona na P i L kanale ).

Ostatnia edycja:
Dziwne, bo przed chwilą postanowiłem przetestować to jeszcze raz i problem nie występuje...

Ja myślę, że problem może występować w sieci, nie wzmacniaczu. Kiedyś u kumpla też był trzask w głośnikach podczas włączania światła, nawet monitor gasł przy włączaniu wzmacniacza do prądu. U mnie nic takiego nie występowało, sprawdż u kolegi czy wzmak nie generuje takich trzasków.

U mnie słabo kontaktujący włącznik oświetlenia robił zakłócenia w postaci trzeszczenia, także powody mogą być różne.

Masz jakiegoś power cleanera? Może jakiś dławik w filtrze? Domyślam się, że problemem nie jest chwilowy zanik napięcia, ponieważ kondy by wyfiltrowały, lecz jego nadmiar, daj jakąś grubszą cewkę i napisz efekty

Powrót