• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem ze wzmacniaczem....nie gra jeden kanał...

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam wszystkich,

mam wielką prośbę o pomoc w sprawie wzmacniacza samochodowego Monacor-HPB-240.
prawy kanał gra ok natomiast z Lewego kanału dochodzi tylko takie - "tykanie" (nie wiem jak to nazwać). Sprawdzałem kilka razy podłączenie jest na 100% zresztą na próbę podłączałem inny wzmacniacz i zagrał ok na dwa kanały.
Zamieniłem tez cinche - lewy z prawym przy wzmacniaczu i dalej "tyka" na tym samym głośniku.
Ktoś mi poradził żeby zmierzyć miernikiem, więc sprawdziłem...miernik ustawiony był na zakres 2000mV dla DC. Wynik to: 045 na uszkodzony i 0 na dobrym kanale (pomiar przy założonych kablach zaislających). Po przyniesieniu wzmaka do domu sprawdziłem jeszcze raz i miernik pokazał 017 na uszkodonym i 0 na sprawnym kanale. Dodam jeszcze że podczas pracy wzmacniacz nie wykazuje żadnych problemów, pali sie zielona lampka.

Czy ktoś orientuje się co może dolegac temu wzmacniaczowi?

pozdrawiam

Hmmm... po twoim szczegółowym opisie można śmiało wywnioskować że nie działa Ci jeden kanał bo jest zepsuty.... :-) Przyczyn może być caaaaałem mnóstwo :-) <--- to tak dla pocieszenia :-)

Powrót