• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem ze Wzmacniaczem Pionner a-443

Reakcji
0
Witam mam problem z wyżej wymienionym wzmacniaczem tzn. Włączy się ale nie gra ;p znajomy elektryk powiedział mi ze mogły paść końcówki mocy (tranzystory)
Proszę o pomoc
Dokładnie chodzi mi o to gdzie mogę takowe końcówki dokupić ile kosztują i czy da się to naprawić

Tylko, że na samym wstawieniu nowych tranzystorów się nie kończy. Trzeba później wyregulować prąd spoczynkowy. Dlatego niezbędna jest "serwisówka".

Z drugiej strony jest 100 innych przyczyn tego, że wzmacniacz nie gra. Przez forum niestety nie da się tego jednoznacznie zdiagnozować.

nie chce Cie martwic ale o ile dobrze pamietam to w tym wzmaku jest scalak PA ktory tez zawsze sie pali razem z tranzystorami.

Ale nie wiem czemu odrazu obstawiasz tranzystory powodow moglo byc wiele. Najpierw posluchaj czy przekaznik pyka jak kolega wczesniej napisal

Transformator słychać wzmacniacz się włączy ale jak wcześniej pisałem nie gra a obstawiam ze padły tranzystory gdyż sprawdzał mi go znajomy i mówił ze na dwóch kanałach coś grało

najlepiej daj go komus kto zdiagnozuje usterke na 100% nie wierze ze sa spalone trany i cos tam gralo bo jak sie trany spala nie wazne na ktorym kanale to wzmak nie wstanie..

Ktos musi do niego zajzec co sie choc troche zna bo teoretycznie to jeszzcze nikt niczego nie naprawil wiec mozemy sobie dlugo gdybac.

Powrót