• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problemy z EMU0202 i przywitanie.

Reakcji
1
Witam.
Na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post tutaj.

Posiadam kartę EMU0202 w której wejście kanału lewego zmodyfikowałem do takiej samej postaci jak kanał prawy (są identyczne).

W trybach Direct, MME WASAPI wejścia karty mają zbyt dużą czułość znacznie przekraczającą to co jest w nocie katalogowej tej karty.
Około 12mVrms powoduje wysterowanie (wg. np audacity) do 0dBFS.

Natomiast przy uruchomieniu np RMAA w trybie ASIO czułość karty spada do około 3Vrms co odpowiada -12dBFS wg. RMAA i jednocześnie 0dBFS dla samego przetwornika (wchodzi w przester).
Mogę co prawda uwzględnić offset tych 12dB ale jest to trochę upierdliwe.

Z obserwacji i obliczeń wynika, że karta dla trybów MME WASAPI i Direct operuje na 24bit lecz sterownik i system tylko na 16bit. Przesunięcie o "8"bit MSB powoduje "sztuczne" wzmocnienie sygnału i czułości wejścia.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Sterowniki w najnowszej wersji. System W10 x64 PRO

Jest to teoretycznie do przejścia przez nagrywanie testu w prze kompilowanym Audacity (z dodaną opcią ASIO) i wprowadzenie normalizacji następnie wygenerowanie WAV i wczytanie do RMAA lub przeliczanie wyników o offset 12dB.

Karty używam wyłącznie w trybie wejść symetrycznych.
Pozdrawiam
Marcin

Cholera wie. U mnie próbowałem uruchomić jako pomiarówka i mam podobne kłopoty. Potki skręcone na min, a i tak przesterowanie potężne.

Ten problem już rozwiązałem. Wejście pomiarowe musi być obsługiwane przez ASIO i dopiero wtedy przy skręconych potencjometrach jest w stanie przyjąć 3Vrms. W innym przypadku będzie obsługiwane przez windows (tu jeszcze kombinuję) jako wejście 24b przeskalowane do 16b i przesunięte o 8b. Efektywnie masz ograniczony zakres przetwornika o 8b więc maksymalne mierzone napięcie jest obniżone o 8b czyli 256razy czyli 48dB.

Dodam jeszcze, że w przypadku wyjścia win 7 (nie dot. wersji home) jest również problematyczny bo wymusza konwersję z dowolnego próbkowania zawsze na 44,1k i 16b. Co widać przy pomiarach DAC. Ch-ka jest pofalowana i obcięta przy 18kHz.

Tak sobie jeszcze patrzę, ktoś kiedyś rozrysował częściowo schemat wejść.
I tak patrzę, wejście jest instrument/line. Jako line przyjmuje symetryczny. Ale widzę że każde ma inny dzielnik, jedno ma 100R/1M, drugie 100R/10k. Może trzeba podpiąć wtyczkę stereo i dać nie na czubek, tylko na pierścionek... Sprawdzę w wolnej chwili jak to działa.

Tak sobie jeszcze patrzę, ktoś kiedyś rozrysował częściowo schemat wejść.
I tak patrzę, wejście jest instrument/line. Jako line przyjmuje symetryczny. Ale widzę że każde ma inny dzielnik, jedno ma 100R/1M, drugie 100R/10k. Może trzeba podpiąć wtyczkę stereo i dać nie na czubek, tylko na pierścionek... Sprawdzę w wolnej chwili jak to działa.

Proszę prześlij mi te zdjęcia. Wielkie dzięki!

Proszę prześlij mi te zdjęcia. Wielkie dzięki!

Jakie zdjęcia? Więcej nie ma, tyle jest na sieci i mniej więcej zgadza się z rzeczywistością.
Doszedłem że z EMU jest ten problem przy pomiarze impedancji, że ma pokrętła na wejściu. W efekcie wartość impedancji zależy od położenia pokręteł. Jedyne jako tako racjonalne wyniki dostawałem skręcając potki na minimum. Ale w gruncie rzeczy nie mam do tego zaufania i do pomiaru impedancji używam starego sb live. Wystarczy mi do szczęścia. Nie zamierzam tego więcej rozkminiać, szkoda mi czasu.

Witam.
Na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post tutaj.

Posiadam kartę EMU0202 w której wejście kanału lewego zmodyfikowałem do takiej samej postaci jak kanał prawy (są identyczne).

W trybach Direct, MME WASAPI wejścia karty mają zbyt dużą czułość znacznie przekraczającą to co jest w nocie katalogowej tej karty.
Około 12mVrms powoduje wysterowanie (wg. np audacity) do 0dBFS.

Natomiast przy uruchomieniu np RMAA w trybie ASIO czułość karty spada do około 3Vrms co odpowiada -12dBFS wg. RMAA i jednocześnie 0dBFS dla samego przetwornika (wchodzi w przester).
Mogę co prawda uwzględnić offset tych 12dB ale jest to trochę upierdliwe.

Z obserwacji i obliczeń wynika, że karta dla trybów MME WASAPI i Direct operuje na 24bit lecz sterownik i system tylko na 16bit. Przesunięcie o "8"bit MSB powoduje "sztuczne" wzmocnienie sygnału i czułości wejścia.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Sterowniki w najnowszej wersji. System W10 x64 PRO

Jest to teoretycznie do przejścia przez nagrywanie testu w prze kompilowanym Audacity (z dodaną opcią ASIO) i wprowadzenie normalizacji następnie wygenerowanie WAV i wczytanie do RMAA lub przeliczanie wyników o offset 12dB.

Karty używam wyłącznie w trybie wejść symetrycznych.
Pozdrawiam
Marcin

Z drugiej strony, gdy przełączam się na tryb ASIO (np. używając RMAA), czułość spada drastycznie. Potrzeba około 3 Vrms, aby osiągnąć 0 dBFS na przetworniku, co według mierników RMAA przekłada się na około -12 dBFS. Chociaż mogę ręcznie uwzględnić przesunięcie 12 dB, jest to trochę niewygodne. Geometry Dash

Z mojej analizy i pomiarów wynika, że ​​karta działa w trybie 24-bitowym w Direct/MME/WASAPI, ale sterownik/system obsługuje tylko 16 bitów. Ta rozbieżność powoduje sztuczne wzmocnienie sygnału z powodu przesunięcia MSB o 8 bitów — co prowadzi do przesadnej czułości.

Powrót