• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

program do montazu video

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
147
jakis czas temu nakrecilem filmiki instruktazowe z frezowania.
jeden filmik udalo mi sie zmontowac i umiescic na YT

drugi wymagal wiecej pracy. po zrobieniu wszystkiego okazalo sie ze moj program zaczal sie wieszac podczas eksportowania juz gotowego pliku :???:

uzywalem inter video winproducer. prosty programik ktory mialem dolaczony do karty TV ale mi w zupelnosci wystarczal i moglem tam zrobic wszystko co chcialem (poza dodaniej txt na filmie)
no ale wiesza sie i szukalem czegos innego
mam teraz Ulead VideoStudio 11, Kate's Video Toolkit oraz Adobe Premiere 6.5
pierwsze 2 sa tak prymitywne ze nie zrobie tego co chce. trzeci ma chyba jakis blad bo nie mam dzwieku z filmow na zmontowanym filmie :???:

pomozcie w doborze odpowiedniego programu zeby zmontowac kolejny tutorial :P
lub moze ktos ma jakis program zainstalowany i pomoze go zmontowac?

Owego czasu robiłem parę rzeczy na programach ze stajni Pinnacle Studio ostatnia wersja to bodajże 14 HD.Podejrzewam,że chcesz go użyć do zmontowania znów jakiegoś tutorialka ?
Nie wiem czy to nie zbyt rozbudowany edytor ale nie jest wymagający sprzętowo,chociaż we wcześniejszych wersjach potrafił być niestabilny i nie zawsze konwersja przebiegała prawidłowo...Ostatnia wersja wydaje się być już wolna od tych wad,chociaż głowy za to bym nie dał :wink:

Pawel S. napisał:
trzeci ma chyba jakis blad bo nie mam dzwieku z filmow na zmontowanym filmie :???:

Cos mi się wydaje że to raczej jest kwestia ustawień w programie, a niżeli braku dźwięku. Nie znam akurat tego programu więc się nie wypowiem. Ale może spróbuj pokomnbinować coś ;)

ja uzywam Sony Vegas, prosty i rozbudowany sofcik
na YT jest sporo tutoriali, lacznie z takimi pro

jedyna wada to to ze jest on platny...

paldo napisał:
Cos mi się wydaje że to raczej jest kwestia ustawień w programie, a niżeli braku dźwięku
w podgladzie dzwiek jest. po przeniesieniu na "linie montazowa" slychac cyfrowy szum

zobacze cos z tymi programami...

Pawel S. napisał:
w podgladzie dzwiek jest

to o niczym nie świadczy

Pawel S. napisał:
po przeniesieniu na "linie montazowa" slychac cyfrowy szum

no tak, to mogło by świadczyć że jdnak coś z nim nie teges, co innego jak by była cisza zupełna. ale mimo wszystko może da się to ustawić, może złe dekodowanie dźwięku i trzeba zmienić, cholera wie :roll:

panowie, zmontowalem film w sony vegas pro 9 i teraz mam problem z zapisem tego filmu

jak zapisuje w gotowych formatach to jest OK.
ale ja potrzebuje zapisac w 640x480 i jak zaczynam przestawiac to juz zaczynaja sie problemy...
glos przerywa itp itd

Nigdy nie widziałem na oczy sony vegas, ale bawiłem się w adobe premiere i to jest tak, że jak zmontujesz film, zapisujesz go w dobrej jakości i dużej objętości, tzn te 3 minuty mają 300mb załóżmy. A potem dopiero musisz go skompresować. Osobiście używałem ... nandub? vdub? Jakoś tak nandub chyba do dźwięku był.. Już wiem - VIRTUALDUB :) Bardzo mały dość prosty program oferujący dużo możliwości. Tam wszystko zrobisz ... Aha - dźwięk się z premiere zapisywało chyba osobno i dopiero w virtual dubie się łączyło - na necie znalazłem raz pełny opis.

Ok, no to zaczynamy. Przede wszystkim w Sony Vegas jak zaczynasz projekt musisz ustawić odpowiednie opcje - rozdzielczość, liczba klatek, pixel aspect ratio etc. Następnie robisz sobie montaż (dodajesz efekty, napisy i inne cuda na kiju) następnie masz dwie metody na render filmu.

1. Render za pomocą Xvida - ustawiasz rozdzielczość, bitrate, kodek dźwięku (Lame MP3) bitrate dźwięku.

- powyższa metoda przyznaje na sztywno bity w filmie na każdą sekundę, możesz poczytać o renderze 2 prze biegowym z użyciem matrycy, pierwszy przebieg analizuje film, drugi rozdziela bity - tam gdzie akcja jest szybsza przydzieli więcej.
- nie ma sensu zapisywać do UNCOMPRESSED i następnie bawić się w kompresję Xvid w np. Virtual Dub bo przy identycznych ustawieniach wyjdzie ten sam rozmiar/jakość, a tylko więcej pracy.

2. Render do UNCOMPRESSED audio i UNCOMPRESSED video. Następnie kompresja do .mp4 ( potrzebny Avisynth, Megui etc.)

- metoda czasochłonna, ale jakość/waga pliku nie do przebicia przez Xvid/Divx
- trzeba dobrać naprawdę dobre ustawienia w MEGUI

W przypadku jak zapisujesz do UNCOMPRESSED i będziesz chciał to odtworzyć to w 99% procentach dźwięk będzie przerywał, zanikał, nie będzie zgrany z obrazem. Jest to normalne.

Z tego, co widziałem nie robisz tam żadnych wydziwionych specjalnych efektów, więc nie wystarcza Ci już windowsowski "Movie Maker"?

A jak byś podrzucił materiały to mógłbym coś tam przykładowego zmontować...

Skifanar napisał:
W przypadku jak zapisujesz do UNCOMPRESSED i będziesz chciał to odtworzyć to w 99% procentach dźwięk będzie przerywał, zanikał, nie będzie zgrany z obrazem. Jest to normalne.
trzeba bylo to wczesniej pisac...
plik zajmowal ok 10gb
konwertowac tez jakos nie bardzo chcialo :???:

ale juz po fakcie - zapisalem w MPEG2 i jest OK ;)

http://www.youtube.com/watch?v=U8dT0xzlmBc

Widziałem i powiem szczerze,że najprostsze pomysły - są najlepsze !
...a BHP jest tylko dla głupiutkich inspektorków,jeśli ktoś ma odrobinę rozsądku to nie zrobi sobie sam krzywdy.
dobra robota Paweł !

freedi napisał:
...a BHP jest tylko dla głupiutkich inspektorków,jeśli ktoś ma odrobinę rozsądku to nie zrobi sobie sam krzywdy.
jakbym nie chcial zrobic sobie krzywdy to bym sie lepiej ubral i bym zalozyl okulary a nie tylko sluchawki ;]
sluchawki zakladam tylko po to zeby mi pozniej nie brzeczalo w uszach :P

a pamietacie na audiomanii jak jakis geniusz cial plty szlifierka kontowa? chwila nieuwagi i pol roku czekania az palce powrastaja w dlon :P

Powrót