• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Program do zaprojektowania obudowy

Reakcji
0
Dzień dobry,
jakiego programu / programów używacie do projektowania obudowy ZG? Chodzi mi o projekt samych skrzynek, bez symulowania głośników, BR itp. Myślę o kolumnach podstawkowych w kształcie ściętego ostrosłupa (w rodzaju Troelsowego SBA 741) i chciałbym w czymś to narysować. Od programu chciałbym, żeby był w miarę przyjazny, policzył wszystkie ścianki (wymiary, kąty) i najlepiej zrobił jakąś podstawową wizualizację bryły. Liczycie to czymś czy "na piechotę"?
Pozdrawiam!
Paweł

Bardzo dziękuję za obie podpowiedzi. Onshape nie znam, ale wypróbuję, bo wygląda obiecująco. Natomiast Sketchup szukałem już wcześniej, ale mam wrażenie, że tam jakieś zmiany z licencjami były - Flip90 której wersji używasz? Czy FREE wystarczy do zaprojektowania i prostej wizualizacji samych skrzynek?

Używałem darmowej wersji online i na moje potrzeby było to wystarczające, bez problemu zrobisz wizualizacje skrzynek.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
Fusion 360 już wcześniej zainstalowałem (a polecił mi go kolega używający drukarki 3D). Jako, że nie mam CADowskiego backgroundu będę się musiał zaprzyjaźnić z interfejsem, ale na szczęście materiałów na YT dużo :-)

Polecam Fusion tak jak reszta osób. Daje bardzo duże możliwości projektowania. Można go łyknąć w 1 dzień tak aby swobodnie w nim pracować. Daje też możliwość od razu przygotowywania CAM czyli pod frezowanie.

Ostatnia edycja:
Ja najczęściej używam SketchuUp - bardzo intuicyjny. Lubię też Fusion, bardziej rozbudowany, ale jeśli już go znasz, to oczywiście się nada.

Powrót