• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Program w C# na zaliczenie - potrzebna pomoc

Reakcji
0
Witam.
Piszę właśnie program w C# (w Visual Studio) na zaliczenie który będzie sumował liczby zespolone + przedstawiał wynik w postaci wektora w układzie współrzędnych (x,y). Mam taki problem, ze nie wiem jak dla tego wektora dorysować grot, który nie będzie zmieniał kąta rozwarcia, w zależności od kata nachylenia do osi.
Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktos mogł mi pomóc ;)

Aha, cięki jestem z programowania, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Program można ściągnąć z : http://rapidshare.com/files/442705238/program.rar

Witam

generalnie wszystko co potrzebujesz jest "gratis", w funkcji Form2_Paint_1:

//pobieramy uchwyt do grafiki
Graphics graph=e.Graphics;
//tworzymy nowy pisak
Pen pen = new Pen(Color.Black, 1);
//tworzymy własną końcówkę - strzałkę
System.Drawing.Drawing2D.AdjustableArrowCap arrowcap=new System.Drawing.Drawing2D.AdjustableArrowCap(7,7,false);
//ustalamy co pisak ma zrobić na końcu linii
pen.CustomEndCap = arrowcap;

//a to myk żeby znacznie ułatwić sobie życie przy rysowaniu wykresów:
graph.ResetTransform();
//ustawiamy punkt (0,0) na środku obszaru rysowania
graph.TranslateTransform(this.Width/2,this.Height/2);
//odwracamy oś y
graph.ScaleTransform(1, -1);
// po tych dwóch poleceniach układ współrzędnych jest jak w matematyce;)

graph.Clear(Color.White);
//rysujemy sobie linię zakończoną strzałką
graph.DrawLine(pen, 0, 0, 40, 20);

ps. nie twórz co chwilę this.CreateGraphics(), jeden obiekt graph w zupełności wystarczy

kobi, dziękuję bardzo za pomoc :)

Jak byś mógł poradzić na jeszcze jeden problem:
Wpisuje dwie liczby zespolone, program oblicza sumę, otwiera sie nowe okno i rysuje każdą liczbę w postaci wektora, oraz sumę. Wszystko ok. Nastepnie chcę zmienić wartość jednej liczby: zmieniam wartość, naciskam suma, program przelicza, ale nie rysuje nowych wektorów. i tu jest ten problem: co zrobić żeby zmianie wartości którejś z liczb towarzyszyła aktualizacja w układzie współrzędnych?

Powrót