• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt 2way na STX AWX

Reakcji
0
Witam wszystkich.. Przymierzam sie do budowy jakichs w miare dobrych kolumn 2way w cenie do 500/600PLN za same przetworniki.. Aktualnie pracuja umnie 3 drogi na stx scx.. Przegladajac oferte tej firmy zaciekawily mnie glosniki seri awx.. Z tad bierze sie moj post.. Czy probowal ktos juz budowy kolumn na nich..? Chcialbym dowiedziec sie czy konfiguracja mtm byla by dobra..? Moze ma ktos nawet projekt zwrotki pod nie..?

Z tego co wiem to zwrotki jeszcze nie ma bo sam się przymierzam do monitorów jakiś i też myślałem o AWXach. Podobnie cenowo wyjdzie zestaw na AKXach ale znudziły mi się żółte membrany głośnikowe :) Jak by ktoś z Wrocławia miał możliwość zrobienia pomiarów i pomógł mi zbudować zwrotnicę to z chęcią kupił bym te AWXy

ja szukam zestawu tez polki akx`ow, nawet bym do nich wrocil gdyby nie fakt wlasnie kolejnej zoltej membrany w domu i druga sprawa ze skoro juz sie nasluchalem akx`a to po co go z nowu budowac. te awxy kusza i mialbym mozliwosc zrobienia pomiarow i zwrotki do nich.. hmm..

Songokan napisał:
Jak by ktoś z Wrocławia miał możliwość zrobienia pomiarów i pomógł mi zbudować zwrotnicę to z chęcią kupił bym te AWXy

Najpierw musisz mieć te głosniki, a ja musiałbym mieć czas :)

[ Dodano: 2009-10-25, 20:29 ]
smerfetek13, proponuje ci cos gotowego, chyba, ze lubisz sobie utrudniać życie.
Mówię ci to z doświadczenia :D

Mysle ze warto zlozyc zestaw na STX AWX nawet mimo aktualnego braku konkretnego projektu. Glosniki mozna tymczasowo "zszyc" bardzo prosta zwrotnica 1 rzedu i taka konfiguracja zagra w przypadku tych glosnikow poprawnie. Z czasem gdy pojawi sie kompletna ( zapewne juz niebawem ) , dopracowana i pomierzona zwrotnica zrobisz maly update.
W tych glosnikach producent umiescil naprawde spory potencjal. Chyba ze ktos po prostu liczy na podanego na tacy gotowca. Mozna i tak, choc ja lubie sam pogrzebac przy tym co robie.

Hmm.. Bardzo lubie diy i "utrudnianie sobie zycia" :mrgreen: .. Poki o hyba musze sie wstrzymac bo nakrecilem sie na te awx a sam niemam mozliwosci sklecenia zwrotki i pomiarow.. :cry:

Pogromca mitow - jak tam Twoje AWX'y w lini transmisyjnej? Dalej działasz coś w tym kierunku?

Jasne, ze dzialam. Zdobylem material ( nie kupuje nowych plyt do prototypow tylko wykorzystuje stare meble, ktore ktos wyrzuca ) i jutro bedzie wielkie rzniecie, projekty juz sa. Poki co glosniki docieraja sie w obudowie basrefleks.
Jesli finanse i checi pozwola to w przyszlosci zaprezetuje cos do skopiowania, tylko oczywiscie w lini transmisyjnej.

Ja powiem tak smerfetek13, skoro nie masz gwarantowanej pomocy z pomiarami, musisz kupić coś gotowego, tzn gdzie jest już zwrotnica. Albo kup te głośniki i szukaj potem pomocy. Może nawet i ja bym ci pomógł zrobić pomiary, ale na razie nie mam czasu. No i pamiętaj, że zanim pójdzie do kogokolwiek z pomiarami to musisz mieć budy zrobione.

Coz.. Chyba sie nie powstrzymam i kupie te awx.. Jak juz pisalem aktualnie mam scx wyzej sa akx ktorych niemialem mozliwosci posluchac.. Sadze ze awx to bedzie juz naprawde cos.. Moze nawet cos dlamnie na stale.. :grin: Pozyjemy zobaczymy..

Kupuj smialo, zanim glosniki sie dobrze dotra to zwrotnica pewnie juz bedzie dostepna w sieci. Jak nie tutaj to na innym forum. Tymczasowo glosniki mozna razem spiac jedna cewka i jednym kondensatorem. Sprawdzone.

Sam chętnie użyłbym tych AWX w kolumnach podłogowych lub jakichś fajnych monitorach, kupuj kolego, będziesz pionierem tej konstrukcji:)

No pionierem juz nie bedzie, bo sporo ludzi juz testuje te glosniki :) ale moze bedzie pierwszym, ktory pokaze gotowa konstrukcje.

Powrót