• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt absorberów akustycznych

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

GTK

Reakcji
0
Witam,

Planuje poprawić akustykę wnętrza i postanowiłem, że wyprodukuję proste absorbery zbudowane z płyty paździerzowej bądź OSB w zależności co znajdę "na stanie",
Plan mam taki, że do środka pójdzie wełna skalna o grubości albo 70 mm lub 100 mm w zależności co uda mi się kupić a na wierzch tkanina tapicerka. W związku z tym pojawiły mi się takie dylematy:
1. Jaką wełnę zastosować - wiem że im gęstsza tym lepiej ale w małych ilościach nie zawsze można to kupić ;/ może ktoś coś podpowie
2. Posiadam mieszkanie na poddaszu i niestety występują skosy na przeciw głośników - czy warto tam zastosować panele?
Jak tylko coś będę miał to wrzucę zdjęcia - pierwszy projekt także zobaczymy co to z tego wyjdzie.

Jaką wełnę zastosować - wiem że im gęstsza tym lepiej ale w małych ilościach nie zawsze można to kupić ;/ może ktoś coś podpowie

Ja kupiłem zwykłego Rockwoola 100mm.
Miałem 4 panele w 10m*, na pustej ścianie za kolumnami.
Efekt był lepszy niż przypuszczałem a różnica między gołą ścianą a z panelami, kolosalna.

Posiadam mieszkanie na poddaszu i niestety występują skosy na przeciw głośników - czy warto tam zastosować panele?

Wrzuć rysunek poglądowy lub zdjęcie.

Luszti kiedyś pisał jak zrobił panele.
1. im grubszy/dalej od ściany, tym niższe częstotliwości tłumi. Generalnie do dystansu 1/4 długości fali od ściany.
2. jeśli dasz szczelny materiał, to będzie się częściowo dźwięk od tego odbijał podejrzewam że mocniej w zakresie wysokich częstotliwości. Tak samo jak zamkniesz jakąś folią.
luszti obijał je materiałem dresówką z nadrukiem grafiki. I szczerze mówiąc najbardziej to do mnie przemawia. Bo to cienkie, naciągliwe a nadruk wygląda dobrze.
3. w sklepach typu castorama kupisz wełnę gęstą, rockslab na przykład, nawet na sztuki.

To czym i jak obijać to już zależy od tego co chcemy uzyskać. Taki absorber z wełny jest abosrberem szerokopasmowym z zwykle walczymy jednak z niskimi tonami. Może się okazać, że stłumimy za bardzo górę. Ja u siebie mam absorbery z wełny w narożnikach, obite z frontu gąbką tapicerską 2 cm i na to zwykły materiał obiciowy do mebli. Co do wełny do absorberów narożnych to ja kupiłem najgęstszą jaka była z rolki (nie w płytach) dostępna w Leroy Merlin.
Na pierwszym odbiciu po bokach mam absorbero-dyfuzory z płytą binarną na froncie oraz płytą ecophon od spodu i te są obite "dresówką" z wybranym przeze mnie nadrukiem.
Widać to na fotce:
b04e879e8127f3294b89d28e89714cba_1577463640.jpg

Ostatnia edycja:
Zrobiłem dwa duże dyfuzory 204x104. Boki i poprzeczka z płyty wiórowej. W środku gęsta wełna skalna 10cm. Wełnę obiłem dwoma warstwami fizeliny (anty-pyłowo), a na górę wykończenie z warstwy cienkiego ale gęstego płótna. Całość wieszana na ścianie. Dyfuzor zmniejsza bardzo pogłos. Już dwa takie dyfuzory znacząco poprawiły akustykę w pokoju 20m2.

Zrobiłem dwa duże dyfuzory 204x104. Boki i poprzeczka z płyty wiórowej. W środku gęsta wełna skalna 10cm. Wełnę obiłem dwoma warstwami fizeliny (anty-pyłowo), a na górę wykończenie z warstwy cienkiego ale gęstego płótna. Całość wieszana na ścianie. Dyfuzor zmniejsza bardzo pogłos. Już dwa takie dyfuzory znacząco poprawiły akustykę w pokoju 20m2.

Zrobiłeś absorber :)

Dokładnie filmik przesłany przez pogromcę był dla mnie inspiracją :), nie wiem tylko czy wełnę, którą nabyłem będzie odpowiednia ;/ wziąłem rockwoola 50 mm do podłóg, przeliczyłem gęstość i tam wypadła największa... materiał na front zamówiony czekam na przesyłkę. Jutro wrzucę zdjęcia tych ścian.. mam wyjątkowo nieciekawy układ pomieszczenia ;/

Witam po przerwie, udało się troszkę czasu wygospodarować i wyprodukowałem trzy panele 2 duże jeden mniejszy. Ogólnie poszło nawet nie tak źle - najważniejsze, że jestem bardzo zadowolony z rezultatu. To czego się nauczyłem - a mogłoby być pomocne dla innych:
- trzeba uważać na ostre krawędzie w profilach metalowych - nie ma sensu napinać materiału na siłę - skutkuje to tylko rozdarciem na krawędziach a materiał i tak ładnie leży - może to też kwestia odpowiedniego materiału,
- cięcie profili robiłem na płasko - moim zdaniem nie ma sensu kombinować po złożeniu skleiłem to taśmą izolacyjną żeby się nie rozjeżdżało - w jednej wersji także od spodu jednak to jest zabieg opcjonalny,
- wygodnie jest to robić z pomocą drugiej osoby zwłaszcza podczas pracy z takerem lepiej można materiał ułożyć,
- nie ma sensu robić zbyt dużej zakładki - utrudnia to potem zaginanie materiału i zwiększa odpad - 4 cm według mnie jest ok
- w rogach przed założeniem materiału dobrze jest ściąć róg - na razie robiłem to mocno doświadczalnie - bez tego też się da ale wychodzą takie trochę napakowane rogi,
- nie ma sensu produkować 1 czy 2 szt. bo będzie to mało opłacalne ale przy większej ilości moim zdaniem warto

Kilka zdjęć poniżej:

Absorbery byłyby o wiele skuteczniejsze, gdyby OSB było "ażurowe" (z powierconymi, kilkucentymetrowymi otworami) i odsunięte ~ 10 cm od ściany.

Ostatnia edycja:
Absorbery byłyby o wiele skuteczniejsze, gdyby OSB było "ażurowe" (z powierconymi, kilkucentymetrowymi otworami) i odsunięte ~ 10 cm od ściany.

Dobry plan - tylko na tym etapie chyba nie ma możliwości żeby zrobić perforację, swoją drogą płyta OSB - średnio się do tego nadaje ze względu na drzazgi, co do montażu nie mam jeszcze pomysłu choć faktycznie można by było nie na płasko do ściany - jak myślisz warto to założyć na ścianę która jest pod kątem (poddasze)?

Kolega Marian robił absorbery w ten sposób, ze ramka była dookoła a po obu stronach na wełnie tylko chyba fizelina żeby nie pyliło i materiał zewnętrzny.
Z tym OSB to rzeczywiście wiele się nie zrobi i pozostaje mocować bezpośrednio do ściany.
Na skosy bym nie dawał, chyba że od tyłu dasz jeszcze warstwę wełny.

Kolega Marian robił absorbery w ten sposób, ze ramka była dookoła a po obu stronach na wełnie tylko chyba fizelina żeby nie pyliło i materiał zewnętrzny.

Wełna, ramka dookoła a na to wszystko materiał.
To wszystko.
Pełno filmików z tak wykonanymi absorberami można znaleźć na YT.

Ja kiedyś nawet zrobiłem na próbę coś takiego:

Od spodu: formatka, filc, kawałki gąbki, ofornirowane małe formatki HDF-u.
Bardzo dobrze tłumiło średnicę i wyższą średnicę.

W planach mam jeszcze raz zrobić coś takiego, tyle że oczywiście większe.

Od spodu: formatka, filc, kawałki gąbki, ofornirowane małe formatki HDF-u.
Bardzo dobrze tłumiło średnicę i wyższą średnicę.

W planach mam jeszcze raz zrobić coś takiego, tyle że oczywiście większe.

Bardzo ładnie to wygląda, troszkę tylko zabawy z wykańczaniem brzegów.

Nie mam pomysłu jak powiesić te panele - najlepiej tak żeby zachować lekki odstęp od ściany jakieś haczyki chyba najlepsze żeby włożyć i nasunąć - muszę poszukać

Powrót