• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt monitorków na Usher 8948A i 9950

Reakcji
5
Witam wszystkich,

ostatnio zakończyłem zbieranie tych przetworników* z zamiarem zrobienia jakiś 2-way monitorków na nich (w tej chwili posiadam monitorki 3SM i też polecam) no i chciałbym się Was zapytać czy może jest gdzieś gotowy projekt monitorków na tych przetwornikach? Szukam w tej chwili i niestety nic znaleźć nie mogę, przynajmniej nie na tą parę.

*Powoli sobie je kupowałem jak miałem pieniądze i okazje no i już wszystko mam :)

jak na cenę w stosunku do 8935A i 9930-20 to jestem ciekaw czy warto:P:) W tym dziale w gotowych zwrotnicach jest 8945A i 9950-20. Nigdy nie widziałem 8948A łączonego z czymkolwiek.

Aktualnie to kupiłem je w dobrych cenach :) Można śmiało powiedzieć, że wydałem tyle samo pieniędzy jak ktoś kupując 8935A i 9930 w loudspeakershop, ale sam uważam, że obydwa przetwormiki jak np. 8948A musi być dużo lepszy od takiego 8935A i tak samo z kopułką.

Yoshi mial oba i mówil mi, ze 48a lepiej sie sprawuje
jestem ciekawy jeszcze opini o 45a w porownaniu do 35a

a projektu takiej zwrotnicy nie widzielem
musisz sam sie pobawic albo komus zlecic...

Ja znalazłem na zagranicznym forum taki projekt na tych głośnikach. Obecnie mam podłogówki zrobione na owych głośnikach na zwrotnicy 1 rzędu i zastanawiam się czy nie spróbować tej zwrotnicy zamieszczonej w tym projekcie. Plik pdf. mogę wysłać na email.

OK, przyjrzałem się trochę i tak:

Gościu użył gotowej obudowy (nie miał czasu robić, przynajmniej tak napisał) o litrażu .75 (stopy^3) = 21.2376349 litra, i do tego jeden bassreflex "2” port trimmed to 7.75” length" czyli średnica 5,08cm a długość 7.75 cala = 19.68500 centymetra.
Mamy tam wykres no i 2 schematy zwrotnic osobno na wysoko i nisko tonowca.

Zastanawia mnie jeszcze wpływ położenia przetworników na przedniej ścianie i położenie bassreflexu (jestem trochę w tym kiepski i nie rozumiem tego za bardzo).

Ja też poproszę na adamcz@interia.pl :-) A gdzie o wiele taniej kupywałeś głośniki??

To wymaga czasu, czasem ktoś sprzedaje tanio to się kupuje - ale nie da się tego zrobić w danej chwili, dlatego napisałem, że powoli sobie kupowałem.

ja kupilem glosniki za mniej niz 50% ceny
jak bym wam napisal ile zaplacilem za nowe nie uzywane glosniki to byscie nie uwierzyli

co do br to 5cm to jest za malo
min 1/3 srednicy glosnika inaczej bedzie pierdzial
wiec polinkowy 68x220 jest w tym przypadku idealny
oczywiscie do obciecia przy strojeniu
reszty jeszcze nie przegladalem

Powrót