• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt PA 3way. Beyma 15k200, 8m100, Monacor mhd-120

Reakcji
0
Witam.
Od kilku miesięcy przymierzam się do projektu ProAudio. Okazyjnie nabyłem taki sprzęt:
-2x LF Beyma 15"K-200
-2x MF Beyma 8"M-100
-2x HF Monacor MHD-120
-2x Zwrotnica Beyma F-350, 1.7-6.3KHz, 12 dB/oct

Pierwszy problem to spalony 8m100, wie ktoś może gdzie dostane do niego zestaw naprawczy(edit: taniej jak 150zł. bo tyle w elmuz'ie kosztuje)? Chciałbym jeszcze zapytać czy taki zestaw będzie mógł ładnie zagrać, czy ten Monacor wyrobi. Na forach znalazłem informacje tylko o 15k200, że to świetny głośnik, dobrze grający w 100-115l i BR strojonym na 42Hz.

Z góry dziękuje. Pozdrawiam;)

Aha, dziękuję. Mam szanse znaleźć w sieci dokładne wymiary cewki, czy pozostaje mi tylko suwmiarka? Jest możliwość uratowania jakichś elementów starego głośnika? Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, więc stąd moje pytanie.

jezeli nie masz doswiadczenia to poszukaj osoby ktora ci to naprawi
ja moge sie podjac, ale nie szybko
sa jeszcze firmy ktore to zrobia - np passca, dragon czy jakies tam jeszcze

wszystko poza cewka zostaje. jak nie masz dobrej suwmiarki to wysylasz cala cewke panu henrykowi ;)

Szczerze? Jeśli ta Beyma K-200 ciągnie tak wysoko i tak jak pokazuje charakterystyka:

http://www.usspeaker.com/beyma 15K200-1.htm

...to wolał bym sprzedać te M-100 i MHD-120 i kupić driver STX-a D-800.

-pierwszy raz widzę żeby głośnik 15" miał charakterystykę płaską jak stół do 2kHz
-jeśli ta zwrotnica jest do tych głośników to też jakaś dziwna, M-100 powinien być cięty niżej i to zdecydowanie, od 1,7kHz to już drivery pracują
-MHD-120 to zwykła wysokotonówka, wolał bym driver z racji większej mocy i lepszego pasma przenoszenia

Otworzyła mi się ta stronka którą zalinkowałem, przeczytałem Frequency Response 25Hz - 2.0kHz zjechałem niżej i zobaczyłem obrazek. Jak widać pośpiech jest nie wskazany :)

Już się poprawiam:

Dziękuję za zainteresowanie tematem ;) Zwrotnicę mogę przestroić po skręceniu paczki, więc z tym nie ma problemu :) Charakterystyka odbiega od rzeczywistości. Osoba która pracowała z 15k200 mówi że maksymalnie można z niego wyciągnąć 500-1000Hz. Może uda mi się wymienić tego monacora, na np stx-d500, ale do tego też wystarczy zostawić więcej miejsca w skrzyni pod jakiś fajny horn. Pozostaje problem M100. Regenerowałem już kilka głośników(wymiana wszystkich membran w Altus75) i nie bardzo wiem jak mam się dostać do cewki bez uszkodzenia membrany. Czy rozpuszczę stary klej jakimś specyfikiem? Jeżeli tak, to jakim?

Rozpuszczalnik ksylenowy. Ale lepiej wyslij to komus doswiadczonemu. Na kiedy je potrzebujesz? W umifonie czas czekania to 2-4 tygodnie

Nie śpieszy mi się, dopiero za 2/3 tygodnie będę miał fundusze na materiał do obudowy. Jaki może być koszt(włącznie z wysyłką 3kg) takiej usługi przez "doświadczona" osobę?

Nie wiem jak sie cenia firmy, ale u mnie w cenie jednego recona masz sprawne oba glosniki z wysylkami ;)
Z czego jakies 50-60zl to nowe cewki

Tzn. mam tylko 1 spalony. Jeszcze poszukam w swoich okolicach jakiegoś speca. Ewentualnie spróbuję własnymi siłami jakoś za to się zabrać, a jak czemuś nie podołam to oddam specjaliście ;) Widzę żę w umifonie więcej jak 20zł za cewkę nie zapłacę. Ten czas 2-4tygodnie, który pisałeś- dotyczył regeneracji czy pojedynczego zamówienia?

//Nikt nie miał kontaktu z tym Monacorem? Nie wiem czy jest w ogóle sens projektować pod niego obudowę.

Cewka 20zl + 2 wysylki, a wysyla zawsze za pobraniem (drozej)
2-4 tygodnie to czas oczekiwania na cewke

Moge pomoc w naprawie, ale wszystko zalezy od zdolnosci manualnych.
Gorne zawieszenie to pianka czy tkanina?

Mozesz zaczac od smarowania pedzelkiem rozpuszczalnikiem ksylenowym po klejeniu resora i zawieszenia. Jak calosc wyciagniesz z kosza to daj znac. Staraj sie nic nie rozerwac itp

Nie wiem czy czasem to nie podziala tez na impregnat tkaniny... Ale raczej nie powinno, bo resor pewnie tym samym impregnowany

Przyglądnąłem się dokładnie tym głośnikom. I mogę śmiało powiedzieć, że poprzedni właściciel nie miał zielonego pojęcia co robi(powiercony horn bez punktaka, karygodnie przylutowane przewody). Przypuszczam że gość też nie rozdzielił komór głośnika nisko i średnio tonowego. Czy w wyniku takiego błędu może uszkodzić się obwód cewki? W głośniku nic nie blokuje i nie obciera. Tak czy inaczej będę się musiał do niej dostać.

PS. Głośniki przywiezione z Hiszpanii, więc takie rzeczy mnie nie dziwią. :lol:

To moze zacznij od sprawdzenia ciaglosci obwodu od terminala do laczenia linki z cewka. Czesto mialem przypadki ze mechanicznie sie uszkodzilo a cewka byla cala...

Rozkleiłem i znalazłem usterkę. Winne było jedno z wyprowadzeń cewki, udało mi się to zlutować. Czym to mogę zabezpieczyć? Lakier do paznokci z czasem się nie wykruszy i nie zaśmieci głośnika? Spokojnie mogę kleić zawieszenia budapremem- bez obaw że puści? Na dolnym zwieszeniu pozostał mi kołnierz ze starego kleju(podobny jak budaprem). Czy muszę go oczyścić? Bo teraz wszystko idealnie pasuje :)

Powrót