• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt subwoofera aktywnego na IT MDS10DVC + UniAmp

Reakcji
0
Odłożyłem projekt na jakiś czas, teraz czas go dokończyć:
http://imageshack.us/g/560/mds4.jpg/
Subwoofer aktywny, głośnik to InterTechnik MDS10DVC (dwucewkowy), napędzany UniAmp-em+filtry. Ma służyć do uzupełnienia ciętych aktywnie monitorów na 15AWX+SEAS. W galerii przesymulowane obudowy, closed 14l i br 33l z różnym strojeniem. Port szczelinowy. Teraz do rzeczy:
1. Żeby nie robić dwóch obudów (zamkniętej i br) postanowiłem zrobić jedną, z przegrodą, w której można zamontować zatyczkę - w ten sposób można "zamknąć" obudowę. Czy to rozwiązanie ma jakikolwiek sens? Planuję przykręcać tam kawałek mdf-u z gumową uszczelką. Zapewni to dostateczną szczelność? Z drugiej strony przecież w zamkniętych budach montuje się terminale i jest ok.
2. Teraz typowo - czy te pojemności i strojenia nie są krytycznie złe? Ktoś przerabiał ten głośnik. W sieci znalazłem mniej więcej takie jak podałem jako zalecane.
3. Czy mam dodać te 4 litry zajmowane przez głośnik do pojemności wyliczonej z WinISD, tak jak tunel, czy może "zniweluje to" wytłumienie? Nie przejmowałbym się tym tak bardzo, ale głośnik trochę zajmuje powietrza, a ponadto te InterTechniki są podobno bardzo "wrażliwe" na każdy litr i herc strojenia.
Z góry dzięki.

zamknieta w domu raczej sie nie sprawdzi. poszedlbym w b-r

na garazu lezy taki glosnik i nawet jest prawie gotowa skrzynka dla niego... tylko czasu brak na dokonczenie i odsluchy

Czy mam dodać te 4 litry zajmowane przez głośnik do pojemności wyliczonej z WinISD, tak jak tunel, czy może "zniweluje to" wytłumienie?
winisd uwzglednia przestrzen zajmowana przez tunel! glosnika niestety nie uwzglednia, wiec musisz dodac te pare litrow. w przypadku mniejszych glosnikow mysle podobnie jak ty - nie przejmuje sie magnesem bo wytlumienie to zalatwi. no ale nie z tak wielkim ukladem magnetycznym :/

a ponadto te InterTechniki są podobno bardzo "wrażliwe" na każdy litr i herc strojenia.
bez jaj - to tylko mity. MDS08 ja zupelnie inaczej stroje niz inni fani CA. poprostu inna muzyka i inne wymagania ;)

strasznie przeciętny głośnik
Szukałem głośnika bardzo szybkiego, z wykopem, który nie zamula i sprawdzi się dobrze w muzyce z szybką perkusją, a zejście jest na drugim planie. Z opinii ludzi ten IT tak właśnie gra, więc go nabyłem. Wymiana raczej nie wchodzi w grę. Nie sprawdzi się do (hard)rocka/metalu, ewentualnie reggae/rap/elektronika? Wiem, że do tych ostatnich przydaje się zejście, ja jednak słucham w większości szybkiej muzyki z naturalną perkusją więc stawiam zdecydowanie na jakość niż na ilość basu. Do kina jak mniemam bardzo kiepsko się nadaje...

proszę rozwiń to troche co masz na myśli

ja MDS08 wlasnie stroje pod szybsze bity. pod D&B, dubstep itp a nie pod rocka, ale tez pasuje
no i mi np za duza skrzynia zamula wiec ograniczam sie np do 20-21 litrow w samochodzie (w domu ok 23)
a inna obeznana osoba stroi pod inna muzyke nawet w 25 litrach! gdzie u mnie to juz totalny zamulacz z tego glosnika sie robi...

tak wiec musisz sam pod siebie dobrac optymalne warunki pracy

No więc właśnie swoje zdanie wyrazilem
A czy kolega weźmie je po uwagę to jego sprawa.

Powrót